ДОВІРА У ФІНАНСОВІЙ СИСТЕМІ ЯК КЛЮЧОВИЙ ФАКТОР ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ЕКОНОМІЧНОЇ БЕЗПЕКИ - Гриценко, Руслан (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2026)
У дослідженні обґрунтовано, що інституціоналізація довіри формує передумови для підвищення передбачуваності економічних процесів, забезпечення стабільності фінансової системи та зміцнення державного суверенітету. Доведено, що в умовах тривалої гібридної війни особливого значення набуває комплексне розуміння сукупності чинників, які забезпечують належний рівень економічної безпеки країни, що, своєю чергою, є необхідною умовою формування збалансованої та послідовної економічної політики. У зв’язку з цим у дослідженні запропоновано структурно-функціональну модель економічної безпеки та емпірично підтверджено наявність взаємозв’язку між рівнем довіри й рівнем економічної безпеки держави. Наголошено, що ефективне управління державними фінансами є не лише адміністративною функцією, а й інституційним джерелом довіри, прямо пов’язаним із довірою й усередині країни, і з боку міжнародних партнерів. Показано, що банківський капітал має велику чутливість до зміни поведінки людей, психологічного стану суспільства, їхніх очікувань і рівня довіри, коли вплив на капітал відбувається не безпосередньо через утрату активів, а через зміну очікувань, поведінки людей і рівня довіри. Підкреслено, що формування довіри на державному рівні повинно стати пріоритетом економічної політики, оскільки інституціоналізована довіра забезпечує не лише стабільність грошово-кредитної системи, а й відновлення соціального капіталу, який є невід’ємним елементом економічної безпеки.