ПОДАТКОВА ЗВІТНІСТЬ У СИСТЕМІ ДЕРЖАВНОГО УПРАВЛІННЯ ФІНАНСОВИМИ РЕСУРСАМИ: ІНСТИТУЦІЙНО-ПРАВОВІ ЗАСАДИ - Кладієв , Володимир; Проданчук, Михайло; Тріпак , Мар’ян; Берназюк , Олександр; Шевчук , Наталія; Боярова, Олена (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2026)
Мета дослідження полягає в науковому обґрунтуванні та розробленні інституційно-методологічної моделі податкового комплаєнсу як інструмента інтеграції систем бухгалтерського обліку, податкової звітності й державного управління фінансами. У роботі розкрито сутність податкового комплаєнсу як динамічного механізму узгодженості між обліковими, податковими та управлінськими процесами, що забезпечує формування достовірної інформаційної бази для ухвалення фіскальних рішень. Основні результати дослідження підтверджують, що податковий комплаєнс є ключовим чинником підвищення прозорості, стабільності й ефективності управління публічними фінансами. Запропонована інституційно-методологічна модель демонструє взаємозв’язок між функціями бухгалтерського обліку, податкової системи та органів державного управління, який реалізується через інформаційну інтеграцію, аналітичну взаємоперевірку та поведінково-мотиваційний механізм довіри. Аналітична оцінка динаміки показників фіскального адміністрування у 2020–2024 роках засвідчила позитивні тенденції від упровадження моделі: зростання частки електронної звітності, підвищення рівня добровільної сплати податків, зменшення кількості перевірок і судових спорів. Розроблена прогностична матриця стратегічних управлінських рішень деталізує напрями розвитку податкового комплаєнсу та визначає його роль у формуванні податкового компромісу — стану інституційної рівноваги між державою, бізнесом і суспільством. Узагальнення результатів доводить, що податковий комплаєнс трансформується з контрольного інструмента в стратегічну парадигму державного управління, зорієнтовану на аналітичну доказовість, прогнозованість і партнерство. Його практична реалізація формує підґрунтя для ефективного функціонування системи публічних фінансів, зміцнення довіри до фіскальних інститутів і забезпечення тривалої фіскальної стабільності держави.