ТЕХНОЛОГІЧНІ ДРАЙВЕРИ ТРАНСФОРМАЦІЇ ПОЗИЦІЮВАННЯ РИНКУ УКРАЇНСЬКИХ БАНКІВ В УМОВАХ ЦИФРОВІЗАЦІЇ - Мінічев, Олександр; Харабара, Віолетта (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2026)
Автори досліджують технологічні чинники трансформації ринкового позиціювання українських банків в умовах швидкої цифровізації економіки та розвитку фінтех-екосистем. Вони розробляють теоретичні підходи до визначення суті технологічної трансформації в банківській галузі та її впливу на стратегії позиціювання ринку. Емпіричний аналіз охоплює поточний стан цифровізації банківського сектора України за 2020–2025 роки на основі статистики Національного банку України та відкритих джерел даних. Особлива увага приділена практичним аспектам упровадження технологічних інновацій провідними українськими банками. Дослідження розглядає випадки Монобанку як лідера в необанкінгу, ПриватБанку з його комплексною цифровою екосистемою, а також Ошадбанк у контексті використання штучного інтелекту в обслуговуванні клієнтів. Результати показують, що технологічно розвинені банки демонструють значно кращі фінансові показники: рентабельність власного капіталу на рівні 47% проти 18% у традиційних банків, зниження операційних витрат на 15–25% і річне зростання клієнтської бази до 25%. Автори статті пропонують практичні рекомендації щодо формування ефективних стратегій позиціювання на ринку для різних груп банків, ураховуючи їхній рівень технологічної зрілості. Стверджується, що майбутні перспективи розвитку пов’язані з глибшою інтеграцією банківських послуг у цифрові екосистеми, розширенням вбудованого банкінгу, впровадженням генеративного штучного інтелекту та підготовкою до запуску цифрової гривні. Результати підтверджують, що технологічні драйвери стали не просто інструментами оптимізації, а вирішальними факторами конкурентоспроможності банків у цифрову епоху.