КЛЮЧОВІ ДЕТЕРМІНАНТИ ТРАНСФОРМАЦІЇ ФІНАНСОВОЇ ЕКОСИСТЕМИ УКРАЇНИ В УМОВАХ СУЧАСНИХ ВИКЛИКІВ - Стрільчук, Юлія; Лавренюк, Владислав; Сандул, Марія; Бєлінський, Андрій (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2026)
Трансформація фінансової екосистеми України стала визначальним процесом в адаптації країни до турбулентного геополітичного, економічного та технологічного середовища останніх років. Метою дослідження є визначення ключових детермінант трансформації фінансової екосистеми в Україні під спільним впливом ризиків воєнного часу, регуляторних реформ і глобальних тенденцій цифровізації. У роботі застосовано змішаний методологічний підхід, що інтегрує: (1) бібліометричне картування глобальних досліджень із використанням бази даних Scopus і програмного забезпечення VOSviewer; (2) порівняльний аналіз фінансових екосистем у різних країнах; і (3) емпіричну оцінку динаміки фінансового сектора України на основі офіційної статистики Національного банку України, Світового банку тощо. Результати показують, що трансформація фінансової екосистеми України зумовлена ​​багатовимірними детермінантами, що діють на технологічному, інституційному, регуляторному та поведінковому рівнях. Цифровізація значно розширила доступ до фінансових послуг і підвищила стійкість під час воєнного часу, водночас інституційні та регуляторні реформи, зокрема ті, що відповідають стандартам ЄС щодо ESG та цифровізації, посилили прозорість, управління й довіру інвесторів. Фінансова екосистема України залишається переважно банківською, проте небанківські фінансові установи відіграють дедалі більшу стратегічну роль, особливо в споживчому кредитуванні та фінансуванні малого й середнього бізнесу. Водночас поведінкові детермінанти, такі як фінансова грамотність і громадська довіра, можуть і посилювати, і стримувати трансформаційні процеси. Висновки дослідження свідчать, що трансформація фінансової екосистеми України є не ситуативною реакцією на шоки, а політично обумовленим, цифрово орієнтованим та інституційно закріпленим процесом, що розгортається в рамках ширшої траєкторії майбутнього повоєнного відновлення та європейської інтеграції. Результати дослідження сприяють академічному розумінню трансформації фінансової екосистеми в економіках, що постраждали від конфліктів, та надають обґрунтований доказами виклад її ключових детермінант для забезпечення тривалої фінансової стабільності.