ОЦІНКА ТА РАНЖУВАННЯ ФІНАНСОВИХ РЕСУРСІВ У СТРАТЕГІЧНОМУ УПРАВЛІННІ ПІДПРИЄМСТВ ІТ-ЦАРИНИ В КОНТЕКСТІ ПІДВИЩЕННЯ КОНКУРЕНТОСПРОМОЖНОСТІ - Левків, Галина; Алькема, Віктор; Синюк, Оксана; Ананьєва, Олеся; Східницька, Галина; Любченко, Антон (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2025)
Мета дослідження полягає в розробці відтворюваної моделі оцінювання та ранжування фінансових ресурсів у системі стратегічного управління підприємствами в царині IT, яка би забезпечила підвищення конкурентоспроможності на прийнятному рівні. Для досягнення поставленої мети автори виконали такі завдання: визначити перелік найбільш вагомих фінансових ресурсів як об’єктів оцінювання в стратегічному управлінні підприємствами ІТ, пояснити критерії їх добору з огляду на вплив на конкурентоспроможність; формалізувати три цільові рівні конкурентоспроможності підприємства в царині інформаційних технологій, визначити показники, що відображають досягнення кожного рівня, та пов’язати їх зі станом фінансових ресурсів; виконати розрахунок функцій корисності та інтегральних оцінок «U» для кожного фінансового ресурсу, сформувати впорядкований рейтинг їх впливу на конкурентоспроможність підприємства та інтерпретувати отримані результати з позицій стратегічного управління. Отож, було обґрунтовано перелік із 18 форм фінансових ресурсів, визначено три рівні системи цілей конкурентоспроможності: мінімальний, нормальний, максимальний. Також було проведено кількісну оцінку альтернатив на основі матриць парних порівнянь із перевіркою узгодженості експертних і власних суджень, отримано ваги рівнів і побудовано інтегральні оцінки корисності для кожного ресурсу. Показано, що основу портфеля для прискорення зростання формують інвестиції й венчурний капітал, приватні розміщення акцій, конвертовані інструменти та венчурний борг; важливу роль у стабілізації відіграють операційний грошовий потік, довгострокові клієнтські контракти, кредитні лінії та факторинг. Запропоновано механізм реалізації управлінських дій і показників контролю за найбільш вагомими фінансовими ресурсами. Наукова новизна полягає в поєднанні трирівневої мети конкурентоспроможності з багатокритеріальним упорядкуванням переліку джерел фінансування та операційними картами дій; практична значущість полягає в можливості швидкого формування раціонального портфеля фінансування залежно від обраного цільового рівня конкурентоспроможності.