ФІНАНСОВІ ТА ОБЛІКОВІ СТРАТЕГІЇ ДЛЯ ОЦІНЮВАННЯ ВПЛИВУ КЛІМАТИЧНИХ РИЗИКІВ НА ІННОВАЦІЙНИЙ РОЗВИТОК АГРАРНОГО СЕКТОРА - Людвенко, Дмитро; Томілова-Яремчук, Надія; Крупа, Наталія; Малік, Лариса; Курмазенко, Олег (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2026)
Мета дослідження – визначити стратегічну роль кліматичних ризиків на розвиток аграрного сектора економіки та розробити ефективний механізм управління ними з метою уникнення негативного фінансового результату від несприятливих змін довкілля в регіонах України. Одне із основних завдань – сформувати та підтвердити сценарій когнітивного моделювання про важливість і невідкладність упровадження дієвих державних заходів підтримки сільського господарства, що забезпечить визначення сили й напряму впливу різних факторів на об’єкт управління. Ця робота являє собою насамперед науковий пошук способів подолання ризиків, зокрема кліматичних: при здійсненні сільськогосподарської діяльності вітчизняному аграрному виробникові необхідно ідентифікувати такі, які найбільше діють на його ефективність. Наступним етапом дослідження потрібно визначити фінансово-грошові та матеріальні інструменти, що дозволять зменшити негативні наслідки дії навколишнього середовища. Проведений аналіз атмосферної кризи у світі та погодних змін в Україні вказує на необхідність нових ефективних методик і пропозицій, що врахували б особливості функціонування вітчизняної аграрної галузі й забезпечили впровадження концепції стратегічного підходу до управління в умовах глобальної кліматичної кризи. За результатами моніторингу соціально-економічного стану галузі аграрного виробництва запропонована інноваційна модель системи управління кліматичними ризиками, яка є оптимальним поєднанням аспектів у забезпеченні рівня зниження впливу навколишнього середовища на господарську діяльність і потенційного зростання конкурентоспроможності вітчизняного сільськогосподарського товаровиробника в сучасних умовах господарювання. Практичне впровадження інноваційної моделі забезпечить підвищення конкурентоспроможності тваринницької галузі та зменшить негативний вплив на навколишнє середовище, що дозволить оцінити доцільність запровадження нових видів послуг. Формування ефективної системи управління кліматичними ризиками на підприємстві вимагає відповідних організаційних заходів, фінансових вкладень та інших ресурсів. Для їх оцінки в аграрному секторі, насамперед у тваринництві, запропоновано використовувати методику управління ризиками на основі шкали оцінювання. Результат дозволить не лише оцінити рівень фактора нестабільності, а й частково його інтерпретувати. Отримана інформація забезпечить легкість її сприйняття, зменшить залежність ухвалення управлінського рішення від шкали оцінки, допоможе уникнути надмірного узагальнення та зайвих розрахункових операцій.