ДЕТЕРМІНАНТИ ФІНАНСОВОЇ ПОВЕДІНКИ ДОМОГОСПОДАРСТВ І МОДЕЛЬ ЇХНЬОГО ВПЛИВУ НА УХВАЛЕННЯ ФІНАНСОВИХ РІШЕНЬ - Майорова, Тетяна; Тимошенко, Ірина; Урванцева, Світлана; Мякишевська, Олена; Шуплат, Олена; Василишен, Юрій (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2025)
Фінансова поведінка домогосподарств – це багатовимірне соціально-економічне явище, що впливає на макроекономічну стабільність, внутрішній попит, заощадження та інвестиції. У статті визначено, що домогосподарства не лише виступають споживачами фінансових послуг, а й формують фінансове середовище, визначаючи розподіл ресурсів і рівень фінансової інклюзії. Автори поглибили теоретичні основи фінансової поведінки домогосподарств у контексті виявлення та систематизації детермінант, що її формують, а також розробили концептуально-аналітичну модель впливу цих детермінант на ймовірність ухвалення домогосподарствами певних фінансових рішень. За результатами дослідження розроблено авторську класифікацію детермінант фінансової поведінки домогосподарств, яка дала змогу їх ідентифікувати, деталізувати та систематизувати. Визначено змістову характеристику детермінант фінансової поведінки домогосподарств як сукупності об’єктивних і суб’єктивних факторів, які у взаємодії беруть участь у мотивах, пріоритетах і способах ухвалення фінансових рішень домогосподарствами, впливаючи на їхню здатність формувати, розподіляти та використовувати фінансові ресурси. Методологічним інструментом дослідження виступила логістична регресія, яка дала можливість авторам розробити методичні рекомендації з побудови концептуально-аналітичної моделі визначення впливу детермінант фінансової поведінки з усіх груп на ухвалення домогосподарством фінансових рішень. Запропонована на базі логістичної регресії модель відзначається універсальністю та адаптивністю, що дасть змогу відповідно до поставленого прикладного завдання включити в аналіз необхідний набір факторів з різних груп (внутрішні, мезонінні, зовнішні) і визначити ймовірність рішень щодо таких напрямів фінансової діяльності домогосподарств як: формування й розподіл доходів; здійснення споживчих витрат і платежів; формування заощаджень; інвестиційна діяльність, кредитування або страхування. Аргументовано практичну значущість результатів дослідження для домогосподарств України, особливо для повоєнного періоду, оскільки найважливішим завданням буде не лише відбудувати зруйновані війною об’єкти, а й відновити фінансову стійкість населення шляхом розширення його можливостей для заощаджень, інвестування, банківського кредитування, страхування та отримання інших фінансових послуг для сталого відновлення й розвитку країни.