СТІЙКІСТЬ І КОНКУРЕНТОСПРОМОЖНІСТЬ ЕКОНОМІКИ: ПОРІВНЯЛЬНИЙ АНАЛІЗ КРАЇН ВИШЕГРАДСЬКОЇ ГРУПИ - Уманців, Юрій; Шкуропадська, Діана; Ніколаєць, Катерина; Ясько, Юлія; Хрустальова, Вікторія; Щербакова, Таміла (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2025)
У дослідженні вивчено взаємозв’язок між стійкістю та конкурентоспроможністю національної економіки в країнах Вишеградської групи шляхом порівняльного аналізу World Competitiveness Index і Global Resilience Index. Усі чотири країни протягом 2021-2025 років демонструють загальну тенденцію до зростання Global Resilience Index, водночас динаміка World Competitiveness Index є менш однорідною. Стійкість і конкурентоспроможність є двома фундаментальними характеристиками економіки, які визначають її якість, ефективність і здатність до розвитку в умовах глобальних змін. Стійкість забезпечує збереження функціонування економіки під впливом шоків і криз, а конкурентоспроможність визначає її здатність до зростання, інновацій і посідання вигідних позицій на світових ринках. Модель економіки формується залежно від балансу між цими двома характеристиками. У межах країн Вишеградської групи можна виокремити дві моделі: Чехія – модель синергії стійкості та конкурентоспроможності економіки; Польща, Угорщина, Словаччина – моделі функціональної стійкості з потенціалом підвищення рівня конкурентоспроможності. Стійкість забезпечує основу для тривалої конкурентоспроможності, а конкурентоспроможність дозволяє економіці зростати й акумулювати ресурси, необхідні для забезпечення стійкості. Водночас сам високий рівень стійкості економіки не є достатньою умовою для зростання її конкурентоспроможності, оскільки для цього необхідний розвиток таких чинників, як економічна продуктивність, ефективність уряду, бізнесу, інфраструктури.