ЕЛЕКТРОННИЙ І ХМАРНИЙ ВНУТРІШНІЙ АУДИТ: ЙОГО ВПЛИВ НА ЯКІСТЬ АУДИТОРСЬКИХ ДОКАЗІВ - Ваххаб, Асаад; Амін, Іман; Хлаїф, Муртада (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2025)
Відділи внутрішнього аудиту стикаються зі значними проблемами, пов’язаними зі швидким технологічним прогресом у бізнес-секторі. Для процесу аудиту важливо, щоб внутрішні аудитори вдосконалювали свої здібності, а труднощі, з якими вони стикаються, посилили їхнє прагнення робити саме це. У цьому дослідженні розглянуте питання про електронні та хмарні аудити, які аналізують, наскільки добре внутрішні аудитори поінформовані щодо отримання надійних аудиторських доказів. Наслідки проведення цих аудитів є першочерговими предметами обговорення. У ньому розглянуто, як внутрішні аудитори можуть покращити якість аудиту на основі відповідей, отриманих від іракських комерційних банків за допомогою електронного опитування. Загалом для дослідження випадковим чином було обрано 334 внутрішні аудитори. Анкета була розроблена на основі огляду літератури. Початковий розділ був зосереджений на демографічних даних, а наступний досліджував запити щодо внутрішніх аудитів в електронному та хмарному секторі, що включало 15 питань, розділених на три виміри: знання й розуміння, довіра та прийняття, а також виклики й можливості. Третій розділ був присвячений якості аудиторських доказів і включав 16 питань. Для уточнення було використано факторний аналіз. Опитувальник продемонстрував і валідність, і надійність. Для перевірки гіпотез використана проста лінійна регресія разом із кореляційним аналізом. Отримані результати свідчать про те, що внутрішні аудитори широко використовують електронне та хмарне програмне забезпечення з високим рівнем упровадження додатків для електронного аудиту. Результати показали, що якість електронних аудиторських доказів більш достовірна, ніж паперових. Крім того, електронний аудит сприяє підвищенню якості проведення внутрішнього аудиту. Дослідження також продемонструвало важливість отримання внутрішніми аудиторами високоякісних аудиторських доказів для надання своїх висновків щодо вдосконалення систем внутрішнього контролю та результатів організаційної діяльності. Дослідження також рекомендувало включити правові положення про електронні докази зокрема в Закон Іраку про докази No 107 від 1979 року з поправками.