ФАКТОРИ ВПЛИВУ НА КРЕДИТНУ ПОВЕДІНКУ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКИХ МАЛИХ І МІКРОПІДПРИЄМСТВ ЗАХІДНОГО КИТАЮ - Булібулі, Абулізі; Ванг, Сіньюе; Тянь, Ю (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2025)
Малі та мікропідприємства є життєво важливим компонентом економіки Китаю, відіграючи все більш значну роль у стимулюванні економічного зростання, сприянні інноваціям і підтримці регіонального балансу. Однак фінансові обмеження довгий час були серйозною перешкодою для їхнього розвитку. Ця проблема особливо гостро стоїть для сільськогосподарських малих і мікропідприємств (ASME) у віддалених західних регіонах Китаю, які намагаються знайти ефективні рішення для своїх труднощів із фінансуванням. Це дослідження спрямоване на системне виявлення ключових факторів, що впливають на кредитну поведінку сільськогосподарських малих і мікропідприємств (ASME) у західному Китаї, з метою усунення постійних обмежень у їх фінансуванні. Щоб системно дослідити основні причини цих постійних проблем із фінансуванням, автори розглянули 253 ASME в Західному Китаї, використовуючи всеосяжну методологію, яка поєднує описовий статистичний аналіз із логістичним регресійним моделюванням. Результати демонструють, що інституційні кредитні обмеження з боку фінансових установ проявляються насамперед у трьох аспектах: наявність кваліфікованого іпотечного забезпечення, рівень стандартизації фінансової звітності та конкретні вимоги щодо строків погашення кредитів. Аналіз підтверджує, що й надання належного забезпечення, і ведення стандартизованої фінансової документації значно підвищують імовірність забезпечення фінансування. І навпаки, фінансові установи демонструють явну прихильність до короткострокового кредитування ASME, що створює додаткові проблеми для підприємств, які потребують довгострокового капіталу. Крім цих інституційних обмежень, дослідження виявляє, що підтримка міцних відносин між банком і підприємством – особливо шляхом диверсифікації банківської діяльності, тобто встановлення зв’язків із кількома фінансовими установами – може ефективно пом’якшити інформаційну асиметрію та підвищити ймовірність успішного фінансування. Крім того, дослідження вказує на те, що регіони з більш високою концентрацією малих і середніх фінансових установ, як правило, сприяють більш конкурентному фінансовому середовищу, що зрештою сприяє доступові ASME до кредитів. Ці результати не лише висвітлюють багатовимірні фінансові бар’єри, з якими стикаються малі та мікропідприємства сільського господарства, а й надають цінні емпіричні дані для підтримки фінансових установ в оптимізації їхніх структур послуг і допомоги державним установам у формуванні цільової політики підтримки.