ВПЛИВ ФАКТОРІВ ЦИРКУЛЯРНОЇ ЕКОНОМІКИ НА ЕКОНОМІЧНЕ ЗРОСТАННЯ В КРАЇНАХ АСЕАН: ПІДХІД ІЗ ВИКОРИСТАННЯМ МОДЕЛІ ФГЛС - Тран, Хун Ван; Тоай, Тран Кім; Хуй, Као Тан (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2025)
У цьому дослідженні автор оцінює вплив економічних факторів замкнутого циклу на економічне зростання в шести країнах АСЕАН протягом 2010-2023 років на основі загальнодоступної бази даних з офіційних джерел, Світового банку, ЮНКТАД і МЕА. Відповідно до теоретичних засад циркулярної економіки та зеленого зростання, у дослідженні наголошено на ролі оптимізації ресурсів, зеленого фінансування, повторного використання та переробки, а також скорочення викидів у сталому розвитку. Це дослідження застосовує можливий метод узагальненої регресії найменших квадратів (FGLS) для вирішення гетероскедастичності, автокореляції та перехресної залежності, тим самим забезпечуючи більш точні оцінки взаємозв’язків між змінними. Результати свідчать про те, що зелені інвестиції та урбанізація мають позитивний вплив на економічне зростання. Ці фактори виступають ключовими драйверами сталого економічного зростання. Споживання відновлюваних джерел енергії та експлуатація природних ресурсів негативно впливають на економічне зростання; ці фактори свідчать про високі початкові інвестиційні витрати, технологічні обмеження та нерівномірну ефективність використання ресурсів у країнах АСЕАН. Викиди парникових газів продовжують демонструвати позитивну кореляцію зі зростанням, що означає, що регіон досі залишається на ранній стадії екологічної кривої Кузнеця, де економічне зростання ще не було вільним від впливу на навколишнє середовище. Ґрунтуючись на цих висновках, дослідження пропонує кілька політичних наслідків. По-перше, слід і надалі заохочувати «зелені» інвестиції, зокрема ПІІ, пов’язані з чистими технологіями. По-друге, планування міського розвитку має включати принципи циркулярної економіки, які включають розумний розвиток міста, чистий транспорт і циркулярне управління відходами. По-третє, необхідно належним чином розвивати екологічну інституційну базу та управлінський потенціал для сприяння використанню відновлюваних джерел енергії й технологій біомаси. Нарешті необхідно посилити регіональне співробітництво для того, щоб країни обмінювалися досвідом, технологіями та розробляли набір індикаторів циркулярної економіки, інтегрованих у національні стратегії розвитку. Ці рекомендації сприяють зеленому переходові й сталому зростанню в країнах АСЕАН.