БЮДЖЕТНО-ПОДАТКОВЕ РЕГУЛЮВАННЯ РОЗВИТКУ ВІЙСЬКОВО-ПРОМИСЛОВОГО КОМПЛЕКСУ УКРАЇНИ В КОНТЕКСТІ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ НАЦІОНАЛЬНОЇ БЕЗПЕКИ - Косова, Тетяна; Чередніченко, Станіслав; Керпатенко, Юлія; Тренкін, Євген; Якубов, Ярослав (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2025)
Актуальність статті визначає вирішальна роль фіскального та податкового регулювання в модернізації військово-промислового комплексу (ВПК) України. Ці механізми не лише забезпечують фінансову підтримку, а й виступають стратегічними інструментами посилення обороноздатності, стимулювання технологічного розвитку та зміцнення економічної стійкості в умовах воєнного стану й затяжної геополітичної нестабільності. Метою дослідження є вдосконалення системи фіскально-податкового регулювання ВПК України в ширшому контексті національної безпеки з пріоритетним акцентом на військово-економічну безпеку. Установлено, що військово-економічна безпека є ключовою передумовою збереження суверенітету України в протистоянні з росією. Вона забезпечує спроможність держави фінансувати воєнні дії, підтримувати стійкість управління та економіки, нарощувати оборонний потенціал і здійснювати післявоєнну відбудову на основі технологічної модернізації та посилених стандартів безпеки. ВПК визначено як критичний сектор національної економіки, що безпосередньо підтримує суверенітет, стратегічну автономію та обороноздатність держави. Обґрунтовано, що основною місією ВПК є виробництво озброєнь і консолідація технологічного та безпекового суверенітету. Запропоновано такі шляхи вдосконалення його розвитку: інституційна модернізація, імплементація стандартів НАТО, стимулювання науково-дослідних розробок, розширення участі приватного сектора та систематизація фіскально-податкового регулювання. Особливу увагу приділено реформуванню публічного управління у ВПК з використанням міжнародного досвіду та прозорих, гнучких моделей, ефективних у воєнних умовах і глобальній конкуренції. Методологія ґрунтується на поєднанні аналізу та синтезу, дедукції й індукції, табличних і графічних методів, ретроспективної оцінки нормативно-правової бази, класифікації діяльності ВПК, аналізу фінансових результатів підгалузей, моделюванні динаміки бюджетних витрат на оборону та стратегічному плануванні. У підсумку наголошено, що відродження ВПК, модернізація Збройних Сил, гармонізація зі стандартами НАТО, пріоритетність оборонних видатків і формування орієнтирів фінансування у воєнний і мирний час є визначальними для зміцнення національної безпеки та післявоєнної стійкості.