ПРАВОВІ ВИМОГИ ТА ПРАКТИЧНІ АСПЕКТИ БУХГАЛТЕРСЬКОГО ОБЛІКУ У ФІЗИЧНИХ ОСІБ-ПІДПРИЄМЦІВ: ДОСВІД УКРАЇНИ Й КРАЇН ЄС - Жураковська, Ірина; Сидоренко, Роман (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2025)
Фізичні особи-підприємці займають провідне місце в економічному середовищі й України, і країн Європейського Союзу. Вони забезпечують значну частку зайнятості та надходжень до бюджету. Законодавчі норми, які регулюють облік їхньої діяльності, мають свої відмінності порівняно з компаніями, що створює специфічні виклики для підприємців. Об’єктом дослідження є система правового регулювання та практика ведення бухгалтерського обліку у фізичних осіб-підприємців в Україні та країнах Європейського Союзу. Предметом дослідження є правові вимоги, методи, механізми та практичні інструменти ведення бухгалтерського обліку фізичними особами-підприємцями, а також проблеми та перспективи їх удосконалення з урахуванням європейського досвіду. Метою роботи є розробка моделі бухгалтерського обліку для підприємців в Україні відповідно до інформаційних запитів малого бізнесу та органів контролю. Порівняльний аналіз щодо практики країн ЄС дає можливість виділити ключові напрями вдосконалення українського законодавства. Зокрема щодо стандартизації фінансової звітності, цифровізації облікових процесів і запровадження європейських підходів до аудиту та контролю за діяльністю підприємців. У ЄС практика ведення бухгалтерського обліку фізичних осіб-підприємців тісно пов’язана з вимогами простоти, податкової прозорості, захисту прав споживачів і забезпечення рівних конкурентних умов на ринку. Результати дослідження показали, що доцільно оновити спрощений облік для підприємців в Україні шляхом розробки єдиних форм книг для всіх підприємців, тільки змінювати обов’язковість ведення окремих книг (наприклад, на спрощеній системі недоцільно вести книгу амортизації основних засобів) і затвердити вичерпний перелік документів, які підтверджують записи в книгах і які повинен мати підприємець. Практичне значення статті полягає в тому, що запропоновані підходи до вдосконалення обліку можуть бути використані й підприємцями, й органами державної влади при розробці нормативно-правових актів. Дослідження підкреслює необхідність забезпечення балансу між державним контролем і свободою підприємницької діяльності, що є ключовим чинником сталого розвитку малого бізнесу.