ПРАВОВЕ РЕГУЛЮВАННЯ ПУБЛІЧНОГО МЕНЕДЖМЕНТУ ЩОДО ФІНАНСОВОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ КОМУНІКАЦІЙ ІЗ ГРОМАДСЬКІСТЮ - Ляхович, Галина; Богданенко, Анатолій; Сіделковський, Олексій; Жекало, Ганна; Вакун, Оксана (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2025)
Стаття присвячена розробленню й обґрунтуванню комплексної моделі правового регулювання публічного менеджменту щодо фінансового забезпечення комунікацій із громадськістю. Метою роботи є визначення найефективнішої стратегії, яка б одночасно забезпечувала належне фінансування, високу прозорість, гнучкість і відповідність міжнародним стандартам. Для досягнення цієї мети було проаналізовано чотири альтернативні підходи: цільове державне фінансування, державно-приватне партнерство, залучення міжнародних грантів і комбіновану модель. Залучена група експертів, до якої входили науковці, представники державних органів і громадських організацій, виставляла оцінки за кожним критерієм, а також здійснювала попарні порівняння різних варіантів. Згідно з отриманими даними, комбінована модель здебільшого посідала перше місце, оскільки об’єднувала переваги державного фінансування, приватних інвестицій і донорської підтримки. Водночас у сценарії з посиленим акцентом на міжнародні стандарти майже рівнозначне лідерство здобула модель залучення міжнародних грантів. На заключному етапі дослідження було побудовано внутрішню ієрархію компонентів обраної стратегії (законодавче «єдине вікно», спеціальний фонд, цифрова платформа тощо) й сформульовано пропозиції щодо практичного впровадження. Результати роботи можуть бути використані в плануванні державної політики, а також у наукових студіях із питань публічного управління та правових досліджень.