СТАН ІНВЕСТИЦІЙНОГО СЕРЕДОВИЩА РЕГІОНУ ТА НАПРЯМИ РЕГІОНАЛЬНОЇ ПОЛІТИКИ ЙОГО ПОКРАЩЕННЯ - Куцик, Петро; Бойко, Руслан; Васильців, Тарас; Корягін, Максим; Процикевич, Арсен; Артеменко, Андрій (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2025)
Метою дослідження є ідентифікація характеристик інвестиційного середовища регіону та обґрунтування на їх основі рекомендацій для регіональної інвестиційної політики в частині покращення середовища інвестиційної діяльності. З такою метою представлено результати експертного опитування представників бізнесу Львівської області, яке проводили задля ідентифікації характеристик інвестиційного середовища регіону (за складовими: оцінка якості інвестиційного середовища регіону; характеристика складових інвестиційного середовища області; проблеми та перспективи формування; реалізації політики покращення інвестиційного середовища регіону). У дослідженні застосовано методи структурно-логічного (розробка методології дослідження) та семантичного аналізу (складання Анкети-опитувальника), соціологічного дослідження (здійснення експертного опитування, його узагальнення та опрацювання результатів) і стратегічного управління (визначення напрямів і засобів удосконалення регіональної інвестиційної політики). У статті запропонований комплексний підхід до аналізу інвестиційного середовища з визначенням і детальною характеристикою таких його складових, як (1) виробничо-ресурсна, (2) інституційно-правова, (3) безпекова, (4) інфраструктурна, (5) макроекономічна. Особливу увагу приділено ідентифікації вад інвестиційного середовища регіону в умовах повномасштабної війни та обґрунтуванню дій владних структур щодо їх послаблення / нівелювання й покращення, таким чином, інвестиційної привабливості регіональної економічної системи. На основі отриманих результатів визначено функціонально-структурні вектори управління розвитком інвестиційною діяльністю в регіоні, а саме інституційно-правовий, інституційно-організаційний, економічний та інформаційно-психологічний. За цими напрямами розроблено систему заходів з удосконалення регіональної інвестиційної політики.