ВПЛИВ ПРОГРАМ СТРАХУВАННЯ ВРОЖАЮ НА ФІНАНСОВУ СТІЙКІСТЬ АГРАРНИХ ПІДПРИЄМСТВ - Джавадзаде , Хаййям; Маслак, Наталія; Рудь , Інна; Бровко, Сергій; Добіжа , Наталія (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2025)
Агрострахування відіграє важливу роль в управлінні ризиками, характерними для галузі сільського господарства, проте його розвиток у країнах, що розвиваються, стикається з рядом перешкод. Метою роботи було оцінити, як існуючі програми врожаю впливають на фінансову стійкість аграрних підприємств, і запропонувати напрями вдосконалення системи агрострахування. У роботі застосовано метод економіко-статистичного аналізу, метод кореляційного аналізу, описовий метод. У результаті проведеного дослідження було охарактеризовано проблеми галузі сільського господарства України та роль агрострахування у розв’язанні окремих із них. Було відзначено проблеми розвитку агрострахування, пов’язані, окрім іншого, із недостатньою підтримкою держави та недосконалістю страхових програм. Через застосування кореляційного аналізу було засвідчено, що на сьогоднішні агрострахування не чинить суттєвого впливу на рівень фінансової стійкості галузі сільського господарства. Наведені успішні приклади міжнародного досвіду щодо розвитку державно-приватного партнерства в царині агрострахування можуть бути важливим напрямом для підвищення ефективності цієї галузі в Україні. Результати роботи можуть бути застосовані в практиці страхових компаній для покращення умов страхування виробників, а також будуть корисні урядовцям для формування напрямів оптимізації політики в царині агрострахування.