ЧИННИКИ ФОРМУВАННЯ ТА РОЗВИТКУ КАДРОВОГО ПОТЕНЦІАЛУ МАШИНОБУДІВНОЇ ПРОМИСЛОВОСТІ РЕГІОНУ (НА ПРИКЛАДІ ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ) - Нижник, Віктор; Бабчинська, Олена; Посвалюк, Ольга (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2025)
Беззаперечним базисом системи управління персоналом за сучасних умов стає стратегічна спрямованість, тобто орієнтація на перспективу, на нарощування кадрового потенціалу та знань, здібностей і спроможностей індивідів на всіх рівнях – державному, регіональному та на рівні окремих суб’єктів господарювання. Ураховуючи, що машинобудування – один із перспективних напрямів у контексті стратегічного розвитку Вінниччини як галузь, у якій виробляють широкий спектр продукції промислового й споживчого призначення та зайнято близько 4 тисяч осіб, проблематика кадрового забезпечення машинобудівних підприємств у стратегічній перспективі з урахуванням поточного воєнного стану та комплексу соціально-економічних проблем регіонального характеру набуває особливої актуальності. Мета дослідження полягає в аналізі сучасної ситуації з кадровим забезпеченням машинобудівної промисловості Вінницької області й визначенні основних чинників формування кадрового потенціалу машинобудівних підприємств на регіональному рівні в умовах воєнного стану. Для досягнення поставленої мети застосовані методи статистичного аналізу й зокрема методи групування, розрахунку середніх величин, обчислення абсолютних і відносних відхилень, а також теоретичні методи порівняльного аналізу, синтезу та логічного узагальнення. Інформаційну базу дослідження склали дані Державної служби статистики України, Головного управління статистики у Вінницькій області, Єдиної державної електронної бази з питань освіти, Вінницького обласного центру зайнятості, Швейцарської організації з упровадження ініціатив сталого розвитку (Helvetas), інформація з відкритих джерел і фінансова звітність машинобудівних підприємств Вінницької області, а також наукові праці з піднятої в роботі проблематики. Висвітлено регіональні чинники формування та розвитку кадрового потенціалу промислових підприємств у наукових та аналітичних працях дослідників та урядових структур окремих країн. Систематизовано теоретичні підходи до трактування понять «формування» й «розвиток», на основі чого визначено ключові напрями формування та розвитку галузевого кадрового потенціалу на рівні окремого регіону. Досліджено машинобудівний сектор Вінницької області з порівнянням окремих показників його функціонування за критерієм розміщення, виду діяльності та кадрового забезпечення. Здійснено аналіз ключових проблем кадрового забезпечення машинобудівної промисловості регіону в площині підготовки фахівців різного рівня. Досліджено чинники формування мотивації індивідів до зайнятості в галузі машинобудування та окреслено базові напрями діяльності органів регіональної влади в напрямі формування та розвитку галузевого кадрового потенціалу.