ВІДОКРЕМЛЕННЯ ІСЛАМСЬКИХ БАНКІВ ВІД ТРАДИЦІЙНОЇ ВЛАСНОСТІ БАНКІВ ДЛЯ ЗБІЛЬШЕННЯ ЧАСТКИ РИНКУ ІСЛАМСЬКОГО БАНКІНГУ В ІНДОНЕЗІЇ - Валуйо, Бамбанг; Сяфріда, Іда (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2025)
Частка ринку ісламського банкінгу в Індонезії досі невисока. В Індонезії більшість ісламських банків належать своїм материнським звичайним банкам. Оскільки вони є дочірніми компаніями звичайних банків, прибуток, отриманий ісламськими банками, приписують їхнім материнським звичайним банкам, тим самим збільшуючи загальний дохід і прибутковість материнського банку. Основною метою цього дослідження є оцінка впливу мажоритарної власності традиційних банків на розвиток ісламської банківської галузі в Індонезії. Мета дослідження – заохотити уряд і банківських регуляторів в Індонезії збільшити частку ринку ісламського банкінгу. Це дослідження проводили з використанням описово-якісного підходу. Об’єкт дослідження — ісламські банки та материнські звичайні банки ісламських банків Індонезії з вибірками Bank Syariah Indonesia (BSI) та Bank Mandiri. Використані інструменти – це фінансова звітність ісламських банків у вибірці та фінансова звітність їхніх материнських звичайних банків. Було проведено аналіз даних про отриманий прибуток BSI та визнання отриманого прибутку у фінансовій звітності Bank Mandiri. 2022 року прибуток BSI склав 50,5% від загального внеску всіх дочірніх компаній Bank Mandiri. Це, безсумнівно, вплине на зростання Bank Mandiri й може збільшити частку ринку звичайних банків в Індонезії. Уряд і регулюючий орган, а саме Управління фінансових послуг (OJK), повинні провести політику, яка полягає в тому, що не існує мажоритарної власності звичайних банків на ісламські банки або навіть відокремлення ісламських банків від звичайних материнських банків. Уряд і OJK повинні брати активну участь у формулюванні політики й правил, які підтримують це відокремлення, для збільшення частки ринку ісламського банкінгу в Індонезії.