СОЦІАЛЬНО-ЕКОНОМІЧНА ЕФЕКТИВНІСТЬ ГНУЧКОГО УПРАВЛІННЯ ПРОЄКТАМИ ІНВЕСТУВАННЯ В РОЗВИТОК ЛЮДСЬКОГО КАПІТАЛУ - Каховська, Олена; Брич, Леся; Скотний, Павло; Тюріна, Діна; Склярук, Тетяна; Нікітенко, Раїса (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2025)
Сучасні проєкти інвестування в розвиток людського капіталу вкрай різноманітні й відзначаються рівнем складності або ж обсягом завдань і робіт, які слід провести й попередньо, і безпосередньо під час цього процесу. Відтак, виникає потреба у виборі правильного методу управління цими проблемами. При цьому вибір залежить від результатів оцінювання їх ефективності, в тому числі соціально-економічної. Таким чином, мета дослідження – проведення оцінки ефективності гнучкого управління проєктами, що стосуються інвестицій у розвиток людського капіталу. Предмет дослідження – проєкти інвестування в розвиток людського капіталу. Завдання – представити підхід до оцінки соціально-економічної ефективності гнучкого управління такими проєктами. Ключовий метод – моделювання вибору найбільш оптимальної форми гнучкого управління проєктом інвестування в розвиток людського капіталу. Для наочної оцінки було відібрано реальний проєкт інвестування в розвиток людського капіталу. Визначено відповідні зони для оцінювання соціально-економічної ефективності. Запропоновано здійснювати оцінювання соціально-економічної ефективності гнучкого управління саме на базі цих зон: якість, бюджет, час для виконання поставлених завдань, ризики й здоров’я команди, що залучена до проєкту інвестування в розвиток людського капіталу. Отож, результатом дослідження є вдосконалена методика оцінювання соціально-економічної ефективності гнучкого управління за допомогою методу EVM на основі критеріїв якості, бюджету, часу, ризиків та здоров’я команди. Щодо обмежень слід наголосити, що практичне застосування відбулося в межах лише одного проєкту. Подальші дослідження слід присвятити тому, щоб оцінити й безпековий аспект реалізації проєктів інвестування в розвиток людського капіталу.