ФІНАНСОВА СТІЙКІСТЬ В УПРАВЛІНСЬКІЙ СИСТЕМІ ПІДПРИЄМСТВ: СИСТЕМНИЙ АНАЛІЗ І ФОРМАЛІЗАЦІЯ ОЦІНОК В УМОВАХ СТАЛОГО РОЗВИТКУ - Задорожний, Зеновій-Михайло; Муравський, Володимир; Жукевич, Світлана; Хома, Надія; Данилюк, Ірина; Башуцький, Роман (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2024)
Концепція сталого розвитку передбачає модернізацію фінансового механізму, розробку моделей фінансової діяльності в контексті забезпечення їхньої стабільності на різних рівнях господарювання. Фінансова стійкість підприємств – це стан фінансових ресурсів, при якому забезпечується збалансованість активів і пасивів, забезпечується платоспроможність, інвестиційна привабливість у рамках допустимого рівня ризику. Аналіз таких показників дає змогу оцінити готовність підприємства до погашення його боргів, фінансову незалежність, раціональність розпорядження власними та позиковими коштами. Метою дослідження є вивчення теоретико-методологічних підходів і методів системного аналізу фінансової стійкості підприємств в умовах сталого розвитку. Досліджено теоретичні основи та методичні підходи до системного аналізу фінансової стійкості. Аналіз фінансової стійкості підприємств проводили за методикою розрахунку покриття активів джерелами їх фінансування. Пропонований алгоритм обчислення фінансової стійкості, який передбачає застосування балансової моделі фінансової рівноваги та обчислення трикомпонентного показника для визначення оптимальних рівнів покриття джерел фінансового забезпечення за допомогою абсолютних і відносних показників, дозволяє визначити слабкі сторони підприємства, які є резервом покращення його фінансового стану. До аналітичних індикаторів, які є складовими системного аналізу фінансової стійкості, належать: коефіцієнт фінансової незалежності (автономії), коефіцієнт фінансової залежності (мультиплікатор власного капіталу), коефіцієнт концентрації позичкового капіталу, коефіцієнт фінансового ризику, коефіцієнт фінансової стабільності, коефіцієнт довгострокової заборгованості, коефіцієнт маневреності власного капіталу. Обчислення запропонованих аналітичних показників оцінки фінансової стійкості підприємств різних організаційно-правових форм і розміру бізнесу засвідчило універсальність і широку придатність до використання запропонованої методики системного аналізу.