ВПЛИВ ЗАКОНОДАВЧИХ ЗМІН НА ФІНАНСУВАННЯ СУДОВОЇ ДІЯЛЬНОСТІ В УКРАЇНІ - Личенко, Ірина; Андрусяк, Ірина; Гонтар, Зоряна; Норчук, Юрій; Питльована, Вікторія; Панченко, Сніжана (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2024)
Судова діяльність в Україні полягає в розгляді та розв’язанні спірних питань із захисту права, відновлення порушеного права, припинення порушення права та в застосуванні заходів правового впливу. Усе це вимагає відповідних ресурсів і не лише інфомраційних, а й фінансово-матеріальних. Обсяги фінансування залежать від програм фінансування сутдової влади й проєктів державного бюджету. Від змін у законодавстві будуть залежати й обсяги та терміни фінансування судової діяльності. Проводячи поглиблений аналіз науково-практичної літератури, ми поставили собі за мету визначити й оцінити рівень впливу останніх законодавчих змін на обсяги фінансування судової діяльності в Україні. Об’єктом дослідження є судова діяльність в Україні. Уважаємо, що оцінювання законодавчних змін потребує залучення відповідних експертів із права й не тільки. Відтак, за домогою експертів і застосованої техніки струкутрування здійснено ранжування ваги впливу тих чи інших законодавчних змін на обсяги фінансування судової діяльності в Україні.Проте визначити, який вплив найбільш суттєвий, – це лише один із результатів роботи. Також було запропоновано перелік заходів реагування / адаптації судової системи під найбільш вагомі зміни. Обмеження дослідження стосуються того факту, що виокремлені в роботі законодавчі зміни не є постійними й сталими. У майбутньому будуть нові зміни й буде потріний новий підхід до оцінювання й реагування.