ВПЛИВ КРЕДИТУВАННЯ НА ІННОВАЦІЙНІСТЬ ПІДПРИЄМСТВ ЛЕГКОЇ ПРОМИСЛОВОСТІ - Войцеховська, Юлія; Мухін, Олексій; Пурхані, Сафар Гасан; Ткачук, Людмила; Мірошник, Роман (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2024)
Інноваційна діяльність підприємств виступає як фундамент для зміцнення їхньої позиції в галузі, забезпечуючи стійкий доступ до передових технологій. Аналіз взаємозв’язків між доступом до кредитування та інноваційною діяльністю дозволяє не лише оцінити ефективність інвестиційних рішень підприємств, а й визначити бар’єри, що заважають їхньому прогресові. Саме це обумовлює актуальність обраної теми дослідження. Метою цього дослідження є визначити вплив кредитування на інноваційність підприємств легкої промисловості, що є суттєвим для розуміння механізмів, які сприяють розвиткові галузі. Для встановлення причиново-наслідкових зв’язків використано тест Ґрейнджера. Для перевірки моделі проведено тест Дікі-Фулера. Оцінку впливу та аналіз здійснено за допомогою кореляційно-регресійного аналізу. Результати дослідження вказують на те, що відсутній причиново-наслідковий зв’язок між кредитуванням і зростанням кількості інноваційних підприємств легкої промисловості. Згідно з даними регресійного аналізу, інвестиції в інноваційні підприємства в Швеції демонструють значний позитивний ефект, адже збільшення фінансування на 1 мільйон доларів веде до 11% зростання кількості таких компаній. У США підвищення кредитування на ту саму суму стимулює лише 4% зростання інноваційних підприємств легкої промисловості. Великобританія зафіксувала подібний показник на рівні 2%, водночас у Сінгапурі він сягає 6%. Ці відмінності свідчать про варіативність ефективності інвестицій у різних країнах. Отримані результати можуть значно сприяти поглибленню досліджень застосування кредитування для впровадження інновацій на підприємствах легкої промисловості. Перспективним напрямом подальшого аналізу є вивчення впливу кредитних механізмів на інноваційний розвиток галузі легкової промисловості в країнах, що розвиваються. Це дослідження має потенціал для виявлення ключових факторів, які сприяють успішному впровадженню нововведень у цій царині.