ВИВЧЕННЯ ВПЛИВУ ШТУЧНОГО ІНТЕЛЕКТУ НА ФІНАНСОВИЙ ОБЛІК: МОЖЛИВОСТІ, ВИКЛИКИ ТА МАЙБУТНІ НАПРЯМИ - Гатеа, Алі Халаф (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2024)
Основна мета — дослідити вплив штучного інтелекту на різні аспекти розкриття фінансової інформації. У цьому прикладі використаний підхід змішаних методів, і протягом 2023 року в Іраку було взято вибірку зацікавлених сторін, які працюють на Іракській фондовій біржі. Збирання даних в основному включало опитування, проведене серед 168 бенефіціарів, які торгують акціями на фондовому ринку, після чого 22 клієнти були відібрані для особистих інтерв’ю на основі їхнього добровільного бажання брати участь в індивідуальних інтерв’ю. Результати виявили, що бенефіціари вважають за краще використовувати штучний інтелект, щоб отримати нові ідеї для завдань або допомогти їм із «планами» для їхніх проєктів. Результати також показали, що програми штучного інтелекту викликають занепокоєння щодо етики та надійності їх використання для розкриття фінансової інформації та їх використання керівництвом для отримання фінансування всупереч волі бенефіціарів. Зрештою результати показали, що більшість поточних навчальних програм відрізняється від технологічних розробок. Ґрунтуючись на відповідях учасників щодо навчання штучного інтелекту, виявили, що їхнє занепокоєння стосувалося необхідності відповідної освіти для роботи з інструментами штучного інтелекту.