КОНСТРУЮВАННЯ СТАЛОЇ СИСТЕМИ СОЦІАЛЬНОГО ЗАХИСТУ В УКРАЇНІ: КОМПЛЕКСНА ОЦІНКА - Ігнатюк, Анжела; Раштіцова, Мартіна; Приказюк, Наталія; Шолойко, Антоніна; Ткаленко, Наталія; Версаль, Наталія (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2024)
Соціальні цінності завжди важливі, особливо під час війни. Система соціального захисту України покликана допомагати незахищеним верствам населення, але відчуває брак ресурсів, більшість із яких була спрямована на воєнні цілі. Тому дуже важливо оцінити функціонування вказаної системи й розробити пропозиції, щоб зробити її більш стійкою та адаптивною. Метою дослідження є оцінка системи соціального захисту в Україні та надання рекомендацій щодо усунення прогалин у її функціонуванні. Для оцінки системи соціального захисту України було використано інструменти CODI на такому рівні, який був можливий за умов дефіциту інформації. Цей інструмент складається з чотирьох модулів, а саме: політика, розробка програми, впровадження програми, керівні принципи оцінки системи. Критерії оцінювання такі: інклюзивність, адекватність, відповідність, повага до прав і гідності, управління та інституційна спроможність, фінансова й фіскальна стійкість, узгодженість та інтегрованість, адаптивність. На основі цих критеріїв оцінювання була створена анкета, до опитування було залучено 13 експертів. Така оцінка системи соціального захисту України дозволяє виявити сильні та слабкі сторони системи. Проведено оцінку системи соціального захисту України. Середня оцінка становить 2,5 бала з 4. До сильних сторін належать: досить розвинена законодавча база соціального захисту; використання програмно-цільового методу для реалізації бюджетних програм соціальної спрямованості. До слабких сторін належать: низький рівень соціальних стандартів; брак ресурсів; багато суб’єктів регулювання в царині соціального захисту; слабка система поширення інформації щодо реалізації цілей соціального захисту. Для усунення прогалин у функціонуванні системи соціального захисту в Україні необхідно: зробити рівень соціальних стандартів вищим і реалістичним за сучасної економічної ситуації та поведінки споживчих цін; переглянути джерела фінансування програм соціального захисту й підвищити ефективність витрачання коштів; зробити систему звітності в царині соціального захисту більш сучасною, щоб додати результативності процесові ухвалення рішень. Реалізація таких рекомендацій допоможе побудувати адаптивну та стійку систему соціального захисту України.