ФІНАНСОВИЙ ВИМІР СТРАТЕГІЧНОГО РОЗВИТКУ НАНОТЕХНОЛОГІЙ У ПРОМИСЛОВОСТІ - Білявська, Юлія; Мірошниченко, Вікторія; Сичова, Ніна; Білявський, Валентин; Сапачук, Юрій; Микитенко, Неля (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2025)
Об’єктом дослідження є зростання інтересу до візуалізації даних публікацій на тему нанотехнологій у промисловій діяльності, що представлені науковими роботами в наукометричних базах даних, зокрема Scopus. У науковій практиці недостатньо широко представлені стратегічні напрями розвитку нанотехнологій у промисловості із застосуванням сучасних методичних підходів. Метою роботи є формування стратегічних напрямів розвитку нанотехнологій у промисловості за допомогою моделі Hoshin Kanri шляхом проведення бібліометричного аналізу та дослідження тенденцій ринку, що дозволяє оцінити фінансові можливості країн. У результаті проведеного дослідження було виявлено, що в наукометричній базі Scopus представлено (n=13164) документів таких як: статті, тези, огляди, книги за різноманітними предметними царинами. Опрацьовані дані документів за допомогою програмного забезпечення VOSviewer сформували мережеву карту взаємозв’язку наукових інтересів нанотехнологій у промисловості. Установлено, що існує 13 таких кластерів, які включають огляд нанотехнологій за змінами життєвого циклу, вплив на харчову промисловість, хімічні й мікробіологічні процеси, екологію, біотехнології, наномедицину й спеціалізовані нанотехнології. Установлено, що країнами-фінансовими лідерами нанотехнологій є США, Китай, Індія, Південна Корея та Японія. Запропонована оригінальна модель Hoshin Kanri стратегічних напрямів розвитку нанотехнологій у промисловості забезпечить розвиток наукових поглядів і їх подальше впровадження в практику діяльності суб’єктів господарювання. Описані складові за такими групами, як: переваги нанотехнологій за галузями, пріоритети, завдання та ризики – можуть бути використані на практиці в будь-якій галузі промисловості з метою переходу на новий етап життєвого циклу технологій. Це дозволить прискорити управління бізнес-процесами, здійснити раціональне використання ресурсів та ухвалити дієві управлінські рішення.