ІННОВАЦІЙНІ ІНСТРУМЕНТИ МЕНЕДЖМЕНТУ РЕАЛІЗАЦІЇ ДЕРЖАВНОЇ ЕКОЛОГО-ЕКОНОМІЧНОЇ ПОЛІТИКИ В СІЛЬСЬКІЙ МІСЦЕВОСТІ: ПІДХОДИ ЄС - Бричко, Аліна; Харченко , Тетяна; Лукаш , Світлана; Дудник , Катерина; Дмитренко , Олексій; Мірошниченко , Олександр (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2024)
Метою дослідження є вивчення інструментів і підходів ЄС до менеджменту еколого-економічної політики (ЕЕП) в сільській місцевості (СМ) та визначення пріоритетних для України інноваційних інструментів (ІІ). Указані умови використання ІІ й підходів ЄС до ЕЕП та рівня їх упровадження в Україні. З огляду на особливості розвитку українського аграрного сектора й за наявних загроз виокремлено значущі для України цілі ЕЕП. Установлені передумови набування синергетичного характеру екологічного розвитку СМ. Указано, що підходи ЄС до реалізації державної ЕЕП в СМ за значної невизначеності, обумовленої війною, для України варто розглядати як стратегічну перспективу, а завданням державного менеджменту стає формування рамкових умов подальшого екологічного розвитку СМ й апробація нових ІІ такого розвитку. Названі перешкоди: сільські громади залишаються осторонь розроблення екологічних стратегій розвитку територій; в умовах перманентної кризи наявна нестача стимулів до агроекономічної діяльності природоохоронного спрямування; неналежне інвестиційне та ресурсне забезпечення інструментарію ЕЕП; в умовах війни відсутній системний підхід до впровадження ЕЕП.