НОВІТНІЙ ІНСТРУМЕНТАРІЙ ОПТИМІЗАЦІЇ ПОДАТКОВОГО РЕГУЛЮВАННЯ СТРАХОВОГО БІЗНЕСУ - Десятнюк, Оксана; Кнейслер, Ольга; Спасів, Наталія; Гузела, Ірина (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2024)
У дослідженні розроблено науково-методичний підхід до вибору бази оподаткування страховиків в умовах мінімізації ризику недоотримання податкових надходжень до бюджету. Емпірично виміряні взаємозв’язки між показниками фінансових результатів страховиків та податковим регулюванням їхньої діяльності із застосуванням інструментарію економіко-математичного моделювання дали змогу отримати новітній інструментарій ухвалення фінансових рішень із використанням методу «Census II» щодо формування альтернативного вибору податкової бази (доходів від страхової діяльності) з позиції мінімізації бюджетних ризиків та задоволення інтересів держави. В основу розробленого науково-методичного підходу покладено алгоритм дій щодо встановлення відхилення фактичних значень податкової бази від тренд-циклу, що дає змогу розробити шляхи мінімізації ризику недоотримання бюджетних надходжень, формуючи множини сценаріїв стійкості до впливу зовнішніх чинників. Запропонований підхід дає змогу генерувати альтернативні фінансові рішення щодо вибору бази оподаткування українських страховиків із позицій мінімізації бюджетних ризиків. Практичне значення одержаних результатів полягає в можливості використання запропонованих теоретико-методологічних положень і методичних підходів у практичній діяльності при обґрунтуванні оптимального вибору бази оподаткування страхових компаній із найнижчим рівнем варіативності під впливом зовнішніх чинників ринкового середовища, що сформує прерогативи для мінімізації ризику недоотримання податкових надходжень до бюджету. Емпірично доведено, що саме такий розроблений авторами науково-методичний підхід сприятиме оптимізації податкового регулювання страхового бізнесу через призму збалансування інтересів держави та всіх учасників цього ринку.