ОЦІНКА ВПЛИВУ ВІЙНИ НА ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ НАЦІОНАЛЬНОЇ ПРОДОВОЛЬЧОЇ БЕЗПЕКИ - Згурська, Оксана; Корчинська, Олена; Гавриш, Оксана; Бондар-Підгурська, Оксана; Тарасюк, Андрій; Нечитайло, Богдан (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2024)
У сучасних умовах, що характеризуються нарощуванням не лише внутрішніх проблем державного розвитку, а й зовнішніх надзвичайних викликів, актуальність питань діагностики впливу війни на розвиток сільського господарства України в напрямі забезпечення національної продовольчої безпеки, невпинно зростає. Дослідження спрямоване на оцінку впливу війни на розвиток сільського господарства України, діагностику перспектив розвитку продовольчої безпеки у воєнний період; надання пропозицій і рекомендацій щодо заходів післявоєнного відновлення з метою забезпечення належного рівня продовольчої безпеки та розв’язання поточних продовольчих проблем у воєнний та післявоєнний період, які залишаються актуальними та важливими питаннями в умовах сьогодення. Для досягнення поставленої мети використаний широкий спектр методів дослідження, основними з яких були: методи узагальнення та синтезу, наукової абстракції, аналітичної діагностики, статистичного та порівняльного методів аналізу, метод наскрізної аналітики, нормативні та індексно-критеріальний. Досліджено стан регіонального розподілу втрат сільського господарства України у воєнний період, структуру втрат сільського господарства від війни за основними категоріями та їх детальну характеристику; структуру непрямих фінансових втрат у сільському господарстві від впливу війни та їх детальну характеристику, що тим самим задекларувало наявність гострої необхідності повного відновлення потенціалу галузі й потребу в значних фінансових та інвестиційних ресурсах. Визначено ключові особливості регулювання продовольчої безпеки на державному рівні, що дозволило задекларувати наявність суттєвих недоліків у роботі державного управління ризиками, механізмами забезпечення продовольчої та екологічної безпеки країни. Визначено актуальні проблеми забезпечення продовольчої безпеки в умовах війни в Україні. Результати детального аналізу стану й тенденцій розвитку аграрного сектора в умовах війни довели наявність ризикових ситуацій, які можуть спричинити непередбачені та незворотні наслідки найближчим часом. Подано рекомендації щодо відбудови сільськогосподарського ресурсозабезпечення та розвитку міжнародної торгівлі у воєнний і післявоєнний періоди. Отримані результати можуть бути використані в подальших дослідженнях, програмах, рекомендаціях і стратегіях органів законодавчої та виконавчої влади для розробки пріоритетних напрямів регулювання та забезпечення належного рівня продовольчої безпеки й ефективного розвитку міжнародної торгівлі на довгострокову перспективу, враховуючи наявність важливих проблем, які існують в аграрній галузі у воєнний і післявоєнний період.