ЯК ВЗАЄМОЗВ’ЯЗОК МІЖ ФІНАНСОВИМИ ТРУДНОЩАМИ ТА ФІНАНСОВИМИ ПОКАЗНИКАМИ МОЖЕ ВПЛИВАТИ НА УХИЛЯННЯ ВІД СПЛАТИ ПОДАТКІВ? - Карліна, Леді; Меутія, Меутія; Ханіфа, Імам Абу; Ісмаваті, Ііс (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2024)
Метою цього дослідження є збирання фактичних даних, які ілюструють вплив ключових фінансових показників, таких як рентабельність активів і леверидж, на ухиляння від сплати податків, а також оцінка ролі фінансових труднощів як помірної змінної. У дослідженні розглянуті результати діяльності споживчих компаній, і циклічних, і нециклічних, які зареєстровані на Індонезійській фондовій біржі (IDX) за період із 2020 по 2022 рік. Це дослідження робить внесок у літературу, зосереджуючи увагу на маловивченому зв’язкові між фінансовими труднощами та ухилянням від сплати податків, особливо в споживчому секторі. Зростання економічної невизначеності, спричинене пандемією, зробило показники ефективності ще більш актуальними. Результати дослідження мають практичне значення для керівників компаній, які прагнуть оптимізувати фінансові стратегії, а також для політиків, які бажають покращити дотримання податкового законодавства. З огляду на це, фокус на цьому секторі й, відповідно, свіжий погляд на те, як фінансовий стан упливає на податкові підходи, – аспект, який не був глибоко проаналізований в Індонезії. У дослідженні застосовано методи цілеспрямованої вибірки та відібрано 62 компанії, які відповідали вимогам дослідження, що дозволило отримати 186 точок даних за три роки. Для проведення регресійного аналізу панельних даних використане програмне забезпечення Eviews 12.0, доповнене кількісним аналізом, що включав одночасне використання панельних даних, тестів Чоу та Хаусмана. Результати свідчать про те, що такі аспекти фінансової діяльності, як рентабельність активів і леверидж, сприятливо впливають на ухиляння від сплати податків, але включення фінансової скрути як пом’якшувального фактора, схоже, послаблює цей зв’язок.