СУЧАСНІ ІНСТРУМЕНТАЛЬНІ ПІДХОДИ ДО МОДЕЛЮВАННЯ ПОЛІТИКИ ФІНАНСОВОГО ІНВЕСТУВАННЯ КОМЕРЦІЙНОГО БАНКУ - Сергієнко, Олена; Волоснікова, Наталія; Кочорба, Валерія; Єгорова, Юлія; Коломієць, Юлія (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2024)
У статті розглянутий комплекс сучасних аналітичних підходів до системного моделювання політики фінансового інвестування комерційного банку на основі міжнародної практики. Автори досліджують ключові аспекти моделювання й аналітичних технологій, що визначають стратегічні рішення банківських установ у царині фінансового інвестування, зокрема враховуючи глобальні економічні та фінансові тенденції. Стаття висвітлює модельно-методологічні підходи та методичні інструменти, які використовують для аналізу та прогнозування ринкових умов, ризиків і доходності в контексті фінансових інвестицій банків. Мета дослідження полягає в розширенні інструментального апарату, доведенні значущості ролі технологій та імплементації широкого спектра методів і сучасних міжнародних підходів до моделювання політики фінансового інвестування комерційних банків у напрямі стратегічного розвитку в контексті глобальних мегатрендів. Дослідження базується на інструментарії моделей просторового економетричного аналізу (панельні дані), адаптивного прогнозування динамічних рядів, багатовимірного аналізу даних, кластерного та дискримінантного аналізу. У роботі презентований агрегований інструментальний базис за основними ключовими напрямами, а саме: аналіз фінансових показників банку; оцінка рівня ділової активності фондового ринку; класифікації та угрупування економічних об’єктів за рівнем інвестиційної привабливості. Дані досліджуваної царини взаємодіють і доповнюють одне одного, дозволяючи комплексно узагальнити та об’єктивно представити фундаментальну базу для ухвалення рішень. Результати імплементації дозволять визначити оптимальні стратегії фінансового інвестування, які сприяють підвищенню ефективності й стійкості комерційних банків у сучасних умовах глобалізації та фінансової нестабільності. Аналітичний погляд на вивчення міжнародних підходів робить статтю актуальною для фахівців у царині фінансів, економіки та банківської справи.