ІДЕНТИФІКАЦІЯ ФІНАНСОВИХ РИЗИКІВ В ОБЛІКОВІЙ ІНФОРМАЦІЙНІЙ СИСТЕМІ: ПРОГНОСТИЧНИЙ КОНТЕКСТ - Уманців, Галина; Коцупал, Олександр; Шаповалова, Алла; Задніпровський, Олександр; Хаванов, Артем (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2024)
Метою дослідження є висвітлення підходів до ідентифікації та оцінки фінансових ризиків в обліковій інформаційній системі в контексті прогнозування розвитку компанії. Обґрунтоване положення про те, що здійснення прогнозування фінансової стійкості підприємства в умовах глобальних викликів і воєнного стану є доволі складним, оскільки зазначені несприятливі чинники формують обставини, що обумовлюють не тільки скорочення обсягів активної діяльності підприємства, а й потенційну повну його зупинку та безповоротну втрату майна чи ресурсів. Форс-мажорні обставини характеризуються непередбачуваністю та неможливістю прогнозування, що ускладнює процес аналітичного передбачення. У статті зроблено висновок про те, що з метою оцінки впливу на прогнозування фінансових ризиків необхідним є проведення ряду процедур, серед яких ідентифікація окремих видів ризиків, оцінка спектру й вірогідності інфoрмaції, необхідної для визначення їх рівня, дослідження дії об’єктивних і суб’єктивних факторів, щo впливають на рівень ризиків підприємства, вибір і викoристaння метoдів oцінки ймoвірнoсті нaстaння ризикoвaнoї пoдії зa oкремими видaми ризиків, визнaчення рoзміру мoжливих втрaт при нaстaнні ризикoвaнoї пoдії, устaнoвлення грaничнo дoпустимoгo рівня ризиків зa oкремими видaми діяльнoсті, урахування наявності заходів управління ризиками на підприємстві. За результатами дослідження зроблено висновки про те, що після початку повномасштабного вторгнення українські підприємства розпочали частіше готувати фінансові прогнози. В умовах воєнного стану, коли ситуація може змінюватися радикально й протягом коротких проміжків часу, підприємства прагнуть якомога частіше корегувати свої очікування відповідно до оновленої інформації.