ПРОГНОЗУВАННЯ ОЦІНКИ ЯКОСТІ ІНТЕГРОВАНОЇ ЗВІТНОСТІ КОРПОРАТИВНИХ ПІДПРИЄМСТВ: ЕМПІРИЧНИЙ ДОСВІД ПІВДЕННОЇ АФРИКИ - Бондар, Микола; Безверхий, Костянтин; Матюха, Микола; Казак, Оксана; Поддубна, Наталія (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2024)
Оцінка якості інтегрованої звітності включає в себе аналіз різних аспектів інтегрованого звіту корпоративних підприємств для визначення рівня відповідності стандартам та якості звітування з фінансових і нефінансових аспектів. Оцінку можуть проводити різноманітні стейкхолдери: рейтингові агентства, аудитори, експерти зі сталого розвитку, аналітики тощо. Відсутність прогнозу оцінки якості інтегрованої звітності корпоративних підприємств на майбутні три роки внеможливлює розуміння шляхів її подальшого розвитку. Метою дослідження є розроблення нових методичних підходів до прогнозування оцінки якості інтегрованої звітності корпоративних підприємств Південної Африки. Такий прогноз дає змогу визначити подальший стан інтегрованого звітування корпоративних підприємств південноафриканських країн. Інформаційною базою дослідження є наукові праці українських і зарубіжних дослідників із питань оцінки якості інтегрованої звітності корпоративних підприємств. Як емпирічну базу забезпечення доказовості теоретичних положень, достовірності висновків та рекомендацій, обґрунтування відповідних прогнозів було використано опитування «Досконалість в інтегрованій звітності», проведене міжнародною компанією EY за період 10 років (2013-2022 р.) серед корпоративних підприємств Південної Африки. Набули подальшого розвитку теоретичні, методичні та організаційні засади прогнозування оцінки якості інтегрованої звітності корпоративних підприємств. Уперше запропоновано власний підхід до методики прогнозування якості інтегрованої звітності корпоративних підприємств, що базується на основі бальної оцінки. Запропонований методичний підхід до бальної оцінки якості інтегрованої звітності корпоративних підприємств дав змогу вивести середньоарифметичну оцінку якості такої звітності. Практична цінність наукового дослідження: отримані авторами результати сприятимуть прогнозуванню оцінки якості інтегрованої звітності корпоративних підприємств, що дало можливість виділити відповідні напрями, які можуть сприяти розвиткові інтегрованої звітності корпоративних підприємств і підвищити її якість.