ВПЛИВ ЗДОРОВ’Я БРЕНДУ НА ВИБІР КОМПАНІЄЮ ЦІНОВОЇ СТРАТЕГІЇ - Данилюк, Анна; Татарінов, Вадим; Федорович, Ірина; Булгакова, Олена; Багиров, Мубариз Мамедгусейн (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2024)
У сучасних умовах ведення бізнесу спроможність до встановлення оптимальної політики ціноутворення є однією з ключових конкурентних переваг компаній. У розрізі цьного питання одним із ключових інструментів є стратегія бренд-менеджменту. Метою цього дослідження є виявити способи, якими стратегії управління брендами впливають на розвиток політики ціноутворення компаній. Методологічною основою проведення аналізу є методи кореляційного та регресійного аналізу. Дослідження виявило стійкий зв’язок між здоров’ям бренду та ціновою еластичністю, про що свідчить значення кореляції 0,83. Виявлено, що компанії з вищими показниками здоров’я бренду мають можливість запроваджувати цінові премії без значного відтоку споживачів. Зауважено, що цінова еластичність відрізняється для різних брендів, залежно від таких факторів, як частка ринку, наявність брендів-замінників, а також динамічний характер уподобань споживачів. Результати регресійного аналізу вказують на статистично значущий зворотний зв’язок між здоров’ям бренду та ціновою еластичністю. Середнє квадратичне значення становить 0,16327056, і середня квадратична похибка складає 0,07172944. Виявлено, що компанії з вищими показниками здоров’я бренду мають можливість установлювати премії до ціни на товари, які демонструють відносно високий ступінь чутливості до ціни. Перспективи майбутніх досліджень: проаналізувати стратегії управління брендом та ціноутворення організацій у контексті зростаючої інфляції та потенціалу цифрових технологій.