ТЕОРЕТИКО-МЕТОДИЧНІ ТА ФІНАНСОВО-ЕКОНОМІЧНІ ЗАСАДИ ФОРМУВАННЯ Й РЕАЛІЗАЦІЇ КАДРОВОЇ ПОЛІТИКИ НА ПРОМИСЛОВИХ ПІДПРИЄМСТВАХ - Олейнікова, Людмила; Козик , Василь; Бехтер, Лілія; Дубиніна, Світлана; Лищенко, Олена (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2024)
Змінність ринкового середовища, активізація процесів цифровізації економіки, пандемія, воєнний стан в Україні позначилися на показниках діяльності промислового сектора, спричини плинність кадрів, відтікання їх за кордон та актуалізували питання дослідження формування кадрової політики задля виявлення проблем й обґрунтування напрямів її поліпшення. Однією з конкурентних переваг підприємств є ефективна кадрова політика, яка впливає на розвиток персоналу, кадровий потенціал, продуктивність праці та ефективність роботи підприємства. Питання формування кадрової політики постійно перебуває в полі зору науковців, але умови сьогодення його актуалізують і формують потребу в новому погляді на це питання. Мета дослідження полягає у вивчення стану кадрової політики підприємств та обґрунтуванні необхідності розробки інструментарію формування й реалізації кадрової політики промислових підприємств. Важливим завданням для підприємств в умовах жорсткої конкуренції є формування кадрової політики, що сприятиме злагодженій роботі працівників, зростанню продуктивності. Формування кадрової політики потребує комплексного підходу задля врахування всіх аспектів роботи підприємства, впливу факторів ринкового середовища. У дослідженні використано методи аналізу й синтезу, систематизації, здійснено порівняльний аналіз витрати на персонал, кількості зайнятих працівників, обсягу реалізованої продукції (товарів, послуг), чистого прибутку (збитку) підприємств. Удосконалено теоретико-методичний підхід до розробки інструментарію формування й реалізації кадрової політики промислових підприємств, який включає набір базових, стратегічних, методичних елементів. Обґрунтовано, що використання підходу дозволить обрати та впровадити елементи інструментарію, оцінити їхню ефективність; забезпечить ефективність роботи персоналу, зростання показників господарської діяльності й у поточному, і в майбутньому періодах.