АНАЛІЗ ФАКТОРІВ, ЩО ВПЛИВАЮТЬ НА РОЗВИТОК РОЗДРІБНИХ БАНКІВСЬКИХ ПОСЛУГ В УМОВАХ ЦИФРОВОЇ ТРАНСФОРМАЦІЇ - Мамадіяров, Зокір; Хакімов, Хакімжон; Аскаров, Сарвар (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2024)
У статті розглянуто роздрібні банківські послуги, їхню важливість і те, як вони вдосконалюються в контексті цифрової трансформації. Використані дані 14 комерційних банків Узбекистану, кількість спостережень становить 280. Залежною змінною є депозитна практика комерційних банків, незалежними змінними є кредитна практика комерційних банків, дистанційні послуги комерційних банків і практика комерційних банків із пластиковими картками. Дані проаналізовано за допомогою кількох моделей. Дослідження показує, що коли ми аналізуємо 3 моделі на основі панельних даних, економетричне рівняння моделі оцінювача випадкових ефектів (REE) впливу практик розвитку роздрібних банківських послуг на національну економіку сьогодні становить Y=0,59x1+0,08x2+0,22x3 – 1.66; це найоптимальніша модель. Відповідно, щодо вибору між моделлю оцінювача фіксованих ефектів (FEE) і моделлю оцінювача випадкових ефектів (REE) тест Хаусмана використовується для визначення того, яка модель є більш прийнятною. Тест порівнює оцінки двох моделей і перевіряє, чи є різниця між ними статистично значущою. Якщо p-значення тесту перевищує рівень значущості (зазвичай 0,05), то перевага віддається моделі оцінювача випадкових ефектів (REE), оскільки вона допускає неспостережувану неоднорідність, яка не враховується в моделі оцінювача фіксованих ефектів (FEE). У цьому випадку р-значення критерію Хаусмана дорівнює 0,36, що більше за 0,05. Ми використовуємо модель Random effects estimator (REE) для аналізу впливу практики розвитку роздрібних банківських послуг на національну економіку сьогодні на основі панельних даних, і ми дійшли висновку, що це підходить.