РЕІНЖИНІРИНГ БІЗНЕС-ПРОЦЕСІВ МАШИНОБУДІВНИХ ПІДПРИЄМСТВ: ПІДВИЩЕННЯ ЕФЕКТИВНОСТІ КОМЕРЦІЙНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ - Алаззам, Фарук Ахмад Фалех; Сафронська, Ірина; Родченко, Світлана; Корнєєва, Тетяна; Заярнюк, Олексій; Кушнір, Юрій (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2024)
Основною метою дослідження є теоретико-методичне обґрунтування вибору оптимальної форми реінжинірингу для машинобудівних підприємств у сучасних умовах мінливого зовнішнього середовища. Об’єктом дослідження є бізнес-процеси, комерційна діяльність і фінансовий потенціал машинобудівних підприємств. Наукове завдання полягає в представленні сучасного методичного підходу до вибору тої форми реінжинірингу, яка найбільш оптимальна для підприємства машинобудування в контексті його поточного стану. Для цього було застосовано методи фінансового аналізу, матричного аналізу та ранжування. Окрім цього, використано такі допоміжні методи як графічний та абстратно-логічний. У результаті проведеного дослідження й обчислень було визначено ключові показники фінансового потенціалу підприємства машинобудування та здійснено їх ранжування. Представлено підхід до визначення рівня ефективності бізнес-процесів. Запропоновано авторське бачення матриці вибору оптимальної форми реінжинірингу. Практична цінність отриманих результатів розкривається в можливості застосування запропонованого підходу в діяльності підприємств машинобудування України. Дослідження має обмеження у вигляді врахування специфіки діяльності виключно підприємств машинобудування при здійсненні вибору показників та їх ранжування. Перспективи для подальших досліджень розглядаються через призму застосування сформованого методичного підходу для інших підприємств промисловості України.