ОБЛІКОВЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ РЕЗЕРВІВ КАПІТАЛУ ЯК ІНСТРУМЕНТ РИЗИК-МЕНЕДЖМЕНТУ ДЛЯ ЗАХИСТУ КАПІТАЛУ ПІДПРИЄМСТВА - Грицай, Ольга; Воськало, Наталія; Воськало, Володимир; Демська, Юлія; Дефір, Ігор (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2024)
Діяльність суб’єктів господарювання провадеться в умовах невизначеності, що зумовлює виникнення різного роду ризиків підприємницької діяльності. Важливу роль в інформаційному забезпеченні управління ризиками відіграє система бухгалтерського обліку. Достовірні дані бухгалтерського обліку можуть бути надійним джерелом інформації при ухваленні рішень щодо управління економічними ризиками й із боку менеджерів підприємства, і з боку інших зацікавлених у його діяльності сторін. Статтю присвячено дослідженню облікового забезпечення резервів капіталу як інструменту ризик-менеджменту для захисту капіталу підприємства. У класифікації резервів капіталу виокремлено додаткову ознаку за ідентифікованістю ризиків, для управління якими резерви сформовані. Установлено, що ризики підприємств є предметом формування резервів, а отже, підприємству доцільно створювати конкретні види резервів, які необхідні для покриття тих видів ризиків, що притаманні його діяльності.