ІНТЕГРАЦІЯ ЦИФРОВИХ ЗАСОБІВ У ФІНАНСОВУ СФЕРУ: ПОТЕНЦІАЛ CLOUD COMPUTING, BLOCKCHAIN, BIG DATA Й AI - Литвин , Олена; Кудін , Володимир; Онищенко , Андрій; Ніколаєв , Микита; Чаплинська , Наталя (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2024)
Інтеграція цифрових засобів у фінансову сферу в наш час – це не просто необхідність, але й стратегічний крок, який визначає подальший розвиток цієї галузі. Сучасний світ фінансів робить ставки на високі технології, а саме на такі ключові напрями, як Cloud Computing, Blockchain, Big Data та Artificial Intelligence. Метою статті є проведення системного аналізу потенціалу технологій Cloud Computing, Blockchain, Big Data й Artificial Intelligence у контексті їхнього впливу на фінансову сферу. Об’єктом дослідження є фінансова сфера, яка включає банківську діяльність, інвестиційний сектор, страхування та інші складові галузі, що взаємодіють із фінансами. У ході проведеного дослідження розглянуто переваги та недоліки інтеграції цифрових засобів у фінансову сферу; досліджено потенціал використання Cloud Computing, Blockchain, Big Data й Artificial Intelligence у фінансовій сфері; установлено, що всі ці технології вже зараз змінюють фінансову сферу та мають великий потенціал для подальшого розвитку. Тому інтеграція цих цифрових засобів у фінансову сферу є необхідністю й ключовим напрямом для подальшого розвитку та модернізації галузі. Проблеми впровадження нових технологій у фінансовий сектор включають відсутність єдиної регуляторної рамки, високі витрати на перехід до цифрових платформ та опір із боку традиційних гравців. Ці проблеми можна вирішити шляхом створення чітких нормативів, фінансової підтримки для компаній, що переходять до цифрових технологій, та сприяння партнерству між інноваційними стартапами й великими фінансовими установами для спільного розвитку та впровадження технологічних рішень.