БЕЗПЕКОВЕ СЕРЕДОВИЩЕ: ТЕОРЕТИКО-МЕТОДОЛОГІЧНІ ЗАСАДИ - Франчук, Василь; Пригунов, Павло; Мельник, Степан; Гобела, Володимир; Шупрудько, Наталія (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2023)
Основна мета дослідження – сформувати концептуальне бачення поняття «безпекове середовище», визначити структуру його змісту та змісту похідних від нього понять, а також установити логічно-семантичні зв’язки між ними. Потреба в такому досліджені виникла тому, що сьогодні в практичній діяльності на всіх рівнях влади та бізнесу безпекові терміни використовують довільно. Відтак їхній зміст трактується та сприймається по-різному, що, своєю чергою, негативно відображається на правотворенні, організуванні та плануванні безпекових заходів тощо. У цій статті на основі теоретичних засад безпекознавства розкрито й обґрунтовано авторський підхід до розуміння й трактування концептуального поняття «безпекове середовище». Запропоновано визначення змісту семантично подібних понять «безпечне середовище» і, навпаки, «небезпечне середовище». За результатами системного підходу та контент-аналізу основних безпекових понять визначено низку похідних від поняття «безпекове середовище» термінів та обґрунтовано їхній зміст, а також відповідну структурно-семантичну логіку зв’язків між ними. У статті зазначено, що формуванням та розвитком безпекового середовища займаються відповідні суб’єкти безпекової діяльності, для чого використовують сили й засоби, які є в їхньому розпорядженні, та відповідні нормативно-правові акти, а також застосовують власну спроможність, демонструють готовність до такої діяльності та утверджують у суспільстві безпекову культуру. Схематично й змістовно продемонстровано, що безпекове середовище формується внаслідок безпекової діяльності з урахуванням викликів, із якими не впоралися, ризиків, що зреалізувалися, внутрішніх і зовнішніх загроз та безпекових ситуацій, а небезпечне середовище – унаслідок виникнення небезпеки, тобто втрати контролю над ситуацією або настання кризового стану. Ця наукова розвідка буде корисною для всіх, хто цікавиться проблемами сучасного безпекознавства: науковців, практиків, державних службовців, депутатів та інших суб’єктів безпекового середовища, особливо в умовах російсько-української війни.