УПРАВЛІННЯ ЗНАННЯМИ В МІЖНАРОДНИХ КОМПАНІЯХ: ОСОБЛИВОСТІ ТА ІНФОРМАЦІЙНІ ІНСТРУМЕНТИ - Поляков, Максим; Ханін, Ігор; Шевченко, Геннадій; Білозубенко, Володимир (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2023)
Підвищення важливості інновацій як фактора ефективності та конкурентоспроможності компаній змушує їх звертати особливу увагу на процеси здобуття та використання знань, які потребують спеціального управління. Особливим суб’єктом управління знаннями (УЗ) є міжнародні компанії, які для експансії є інноваційно активними. У таких компаніях УЗ має суттєві особливості, пов’язані з їхньою структурою, яка об’єднує зарубіжні дочірні підприємства, і характером діяльності, яка охоплює різні національні ринки. Зважаючи на специфіку таких компаній, вони широко застосовують інформаційні технології в управлінні і зокрема використовують спеціальні інформаційні інструменти для УЗ. Метою дослідження є характеристика особливостей УЗ в міжнародних компаніях та обґрунтування нових інформаційних інструментів для УЗ, які можна використовувати для підвищення ефективності інноваційної діяльності. Основний акцент у роботі зроблено на особливостях УЗ в міжнародних компаніях з огляду на їхню структуру та характер діяльності, а саме: 1) особливостях, пов’язаних зі змістом УЗ з огляду на кількість дочірніх підприємств, масштаби діяльності, складність завдань тощо; виконано порівняння моделей інтерналізації та екстерналізації в отриманні компаніями нових знань; 2) особливостях, пов’язаних із внутрішнім середовищем (залученням усіх рівнів управління, багатокультурним середовищем, створенням спільнот інтенсивних знань); 3) особливостях, пов’язаних із зовнішнім середовищем, з охопленням взаємодії зі споживачами, партнерами та органами влади різних країн; 4) особливостях, пов’язаних із інноваційною діяльністю (розподілом повноважень між головною компанією та дочірніми підприємствами, координацією досліджень і розробок (ДіР), організацією інноваційних процесів). Обґрунтовано глобальний підхід міжнародних компаній до розроблення інновацій, що визначає зміст УЗ, а також необхідність створення системи УЗ, частиною якої є інформаційні інструменти. Їх удосконалення дає змогу підвищити якість УЗ та ефективність інноваційної діяльності. Із погляду УЗ в міжнародній компанії визначено призначення таких інформаційних інструментів, як: інформаційна система управління ДіР, єдина платформа управління інноваційною діяльністю, інструмент для формалізації знань, корпоративна база знань. У перспективі передбачається дослідити ефекти запропонованих інструментів, виокремити проблеми їх упровадження та експлуатації, а також комплекс заходів для подолання цих проблем.