МАТЕМАТИЧНИЙ ПІДХІД ДО ФОРМУВАННЯ МЕТОДИЧНОЇ ОСНОВИ ЕКОНОМІЧНОЇ РАЦІОНАЛЬНОСТІ ВЗАЄМОДІЇ ЕЛЕМЕНТІВ СИСТЕМИ УПРАВЛІННЯ ЛОГІСТИКОЮ В СІЛЬСЬКОМУ ГОСПОДАРСТВІ - Лишенко , Маргарита; Орєхова , Альвіна; Полятикіна, Лариса; Хромушина , Людмила; Полятикін, Віталій (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2023)
Сфера управління логістикою сільськогосподарської продукції за значних динамічних змін в умовах сьогодення потребує формування нових підходів за використання можливостей сучасних інформаційних засобів. У статті представлено системний математичний підхід до управління логістикою в сільському господарстві для умов із незначним рівнем ризику та за умов значних загроз логістичним процесам аграрної галузі. У представленому дослідженні також розглядаються питання аналізу ефективності управлінських дій логістичним процесом і в оперативному, і в стратегічному плані. Розроблений математичний підхід ураховує широкий спектр умов проведення логістичної діяльності: і за невисокого рівня ризику виконання логістичного процесу, і в обставинах значних загроз, які призводять до мінімізації надійності логістики в сільськогосподарський галузі. Це є особливо важливим сьогодні, з огляду на значний рівень негативних впливів на логістичні процеси через військові загрози. Зростання цих впливів призводить навіть до дестабілізації світового продовольчого ринку, загрози голоду в деяких регіонах світу. Запропонований математичний підхід ураховує появу нових ризиків, значно збільшений динамічний характер впливів на логістичну діяльність в аграрному секторі економіки, так само й традиційну специфіку умов реалізації логістичних процесів в аграрній галузі. Специфіка управління логістичною діяльністю в аграрному секторі обумовлена особливостями процесу сільськогосподарського виробництва; властивостями, які притаманні сільськогосподарській продукції, умовами дистрибуції цієї продукції. Указане обумовлює широкий спектр завдань, які має виконувати логістика аграрного сектора. Це в свою чергу викликає потребу в створені високоадаптивного динамічного підходу при формуванні набору й комбінації завдань та цілей логістики. Для реалізації цього підходу були спеціально розроблені алгоритми, інструменти й методи. Зокрема: уніфікації цільових функцій; підходу гнучких адаптивних змін рангів цільових функцій для забезпечення належного рівня раціональності управління логістичним процесом; компромісного підходу для випадку необхідності досягнення одночасно групи поставлених цілей; підходу оцінки стратегічного впливу управлінського рішення за оперування не статичними значеннями параметрів, а їх трендами в часі. Загалом це дозволяє досягти належного рівня економічної ефективності управління аграрною логістикою навіть за динамічних змін умов її реалізації та забезпечити високий рівень надійності логістичного процесу навіть при зростанні рівня загроз.