ДЕРЖАВНІ ВИДАТКИ УКРАЇНИ: ПРОБЛЕМИ ТА ПЕРСПЕКТИВИ ЇХ ВИРІШЕННЯ - Левицька, Інна; Климчук, Альона; Білецька, Наталія; Білогор, Людмила (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2023)
Кардинальні зміни перебігу процесів забезпечення функціонування й розвитку української держави, обумовлені повномасштабною воєнною агресією сусідньої країни, актуалізували потребу оптимального використання державних фінансів в умовах їх критичної нестачі, а відтак і потребу поглибленого дослідження складу й структури державних видатків упродовж останніх років у контексті виявлення глибинних проблем управління ними в Україні та обґрунтування можливих шляхів і перспектив їх вирішення. Питання оптимізації та підвищення ефективності державних видатків перебувають у полі зору теоретиків і практиків державного управління впродовж багатьох десятиліть, однак в останні роки вказані питання особливо актуалізувалися як результат світової економічної кризи, спричиненої пандемією, а в подальшому поглибленої повномасштабним уторгненням на територію однієї з найбільших країн Європи. У той же час, функціонування вітчизняної економіки в умовах повноцінної війни обумовило необхідність нового погляду на сучасну систему державних видатків для забезпечення чіткого відокремлення загальних проблем їх неефективності від спричинених власне бойовими діями і, таким чином, розуміння перспектив вирішення кожного з проблемних аспектів у повоєнний період. Мета дослідження полягає в аналітичному виявленні проблем системи державних видатків України з обґрунтуванням можливих напрямів підвищення їх ефективності. У дослідженні здійснено структурний аналіз державних видатків України в динаміці, який базується на даних офіційної статистики Міністерства фінансів та річних бюджетів України. Застосовано методи систематизації для групування функціональних статей витрат за рівнем пріоритетності для органів влади; розрахунку середніх величин та порівняльного аналізу з метою побудови рейтингових співвідношень окремих країн ЄС та України за рядом аналізованих показників. Здійснений аналіз засвідчив значне переважання видатків споживання в структурі державних видатків України. У статті проаналізовано функціональну структуру видатків державного бюджету та здійснено їх розподіл за критерієм пріоритетності, досліджено склад планових державних видатків на агросектор у 2023 році та очікувані від них результати. Проведене порівняння результативності найбільш пріоритетних державних видатків в Україні з показниками окремих країн ЄС дозволило визначити ключові проблеми бюджетних видатків в Україні та окреслити перспективні шляхи їх вирішення.