ПРОБЛЕМИ, ЩО ВИНИКАЮТЬ В ОБЛІКУ КРИПТОВАЛЮТ - Ніфталієв, Султан Гурбан (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2023)
Дослідження надає детальну інформацію про ринок криптовалют як об’єкт МСФЗ та вказує на методи їх обліку й особливості. Показані дані про зміну загальної ринкової капіталізації криптовалют, а також розкриті причини, які вплинули на їхню спадну тенденцію. Розглянуто компанії, які можуть бути зацікавлені в обліку криптовалют за МСФЗ, а також проаналізовано офіційне керівництво РМСБО з питань обліку та звітності криптовалют, випущене кілька років тому. Аналізуються два стандарти МСБО 38 «Нематеріальні активи» й МСБО 2 «Запаси», а також причини, через які криптовалюта компанії в основному обліковується або в складі нематеріальних активів, або в складі запасів. Вивчається зарубіжний досвід окремих компаній, які відображають криптовалюту за МСФЗ, а також розглянута азербайджанська практика в цій сфері. Стандарти бухгалтерського обліку ще не повністю розроблені, оскільки криптовалюти мають характеристики, відмінні від традиційних фінансових активів. Тому бізнес може відчувати невизначеність щодо обліку криптовалют. Для підприємств важливо вести належний бухгалтерський облік щодо криптовалют. Ці записи допомагають підприємствам виконувати свої податкові зобов’язання, пов’язані з купівлею, продажем та обміном криптовалют. Однак може бути важко знайти персонал із достатніми знаннями щодо обліку та реєстрації криптовалют.