АНАЛІТИЧНІ ПРОЦЕДУРИ АУДИТУ ІНТЕГРОВАНОЇ ЗВІТНОСТІ КОРПОРАТИВНИХ ПІДПРИЄМСТВ - Безверхий, Костянтин; Гнилицька, Лариса; Юрченко, Олександр; Поддубна, Наталія (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2023)
Мета дослідження полягає в розробленні системи аналітичних показників, які характеризують ефективність використання капіталів корпоративних підприємств для оцінки реалізації їхньої стратегії розвитку, що можуть бути використані незалежними аудиторами при верифікації інтегрованої звітності. Методологічним підґрунтям аналітичних процедур аудиту інтегрованої звітності є порівняльний аналіз фактично досягнутих показників ефективності, які найкраще презентують результати діяльності корпоративних підприємств у контексті перспектив використання складових капіталу для нарощування цінності із заздалегідь установленими індикаторами чи раніше досягнутими показниками. При обґрунтуванні системи аналітичних показників, які використовують при аудиті інтегрованої звітності корпоративних підприємств, ми виходили зі складових капіталу, що формують цінність корпоративного підприємства. Уперше розроблено систему аналітичних показників для оцінки ефективності складових різних видів капіталу, що формують цінність корпоративного підприємства під час проведення незалежного аудиту інтегрованої звітності. Для забезпечення транспарентності результатів оцінювання ефективності використання капіталу ця система має втілювати бачення стратегії нарощування цінності підприємства, підтверджене причиново-наслідковими зв’язками. Практична цінність наукового дослідження полягає в тому, що отримані авторами результати сприятимуть оцінці ефективності використання різних видів капіталу при проведенні аудиту інтегрованої звітності корпоративних підприємств. Застосування аналітичної оцінки при здійсненні незалежного оцінювання інтегрованої звітності корпоративних підприємств розширює цілі та завдання аудиторів, відтак посилюється необхідність в удосконаленні їхніх компетентностей і безпосередньо при проведенні аналітичної оцінки, і при встановленні ознак надійності даних для застосування аналітичних процедур. Це буде корисним для застосування професійного судження при ухваленні рішень про відбір альтернативних джерел походження інформації та виявлення ознак маніпулювання даними в інтегрованій звітності корпоративного підприємства.