ОСОБЛИВОСТІ НЕПРЯМОГО ОПОДАТКУВАННЯ В КРАЇНАХ ЄС - Гончаренко, Ірина; Дудченко, Наталія; Жук, Вікторія (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2023)
Сучасні умови господарювання зумовлюють формування нових інструментів управління, зокрема у фінансовій сфері. Особливої актуальності за таких умов набуває питання ефективного оподаткування. Традиційно податкова система будь-якої країни складається з прямих та непрямих податків. Останнім часом питання, пов’язані з управлінням непрямими податками, такими як ПДВ, податок на товари та послуги, митні й акцизні збори, стають дедалі актуальнішими. Нині відсутня універсальна модель співвідношення прямих і непрямих податків, адже існує значна кількість чинників, які впливають на рівень наповнення бюджетів та адміністрування платежів. Стаття присвячена саме дослідженню непрямого оподаткування в країнах ЄС. Непрямі податки, як правило, прості й для стягнення, і для збирання урядом, оскільки вони застосовуються широко й автоматично включаються до ціни покупки. Це не означає, що ці податки є прозорими. Податки на валову виручку призводять до податкової піраміди, водночас податки з продажів чітко позначені в рахунках-фактурах і квитанціях. Непрямі податки, такі як податок на додану вартість (ПДВ) і податки з роздрібних продажів, можуть бути нейтральними, оскільки вони мало впливають на поведінку споживачів і однаково застосовуються до всіх бізнес-моделей. Непрямі податки, такі як акцизи, не є нейтральними, оскільки вони націлені на конкретні галузі та види діяльності, наприклад цигарки та алкоголь. У статті досліджено види непрямих податків, основні тенденції становлення непрямого оподаткування, його правового регулювання в країнах ЄС. Визначено, що податки на виробництво та імпорт (непрямі податки) становили 13,8% від ВВП. За результатами дослідження сформовано основні напрями гармонізації справляння непрямих податків у Європі.