ЗАСТОСУВАННЯ МЕТОДУ АНАЛІЗУ ІЄРАРХІЙ ДЛЯ ПОБУДОВИ СТРАТЕГІЧНОЇ КАРТИ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ФІНАНСОВОЇ БЕЗПЕКИ ПІДПРИЄМСТВ - Даценко, Ганна; Кудирко, Олена; Крупельницька, Ірина; Майстер, Людмила; Копчикова, Інна; Гладій, Ірина (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2023)
Проблематика забезпечення фінансової безпеки вітчизняними підприємствами привертає увагу вчених досить давно, проте виклики зовнішнього середовища постійно формують умови для підсилення інтересу науковців до проблематики аналізу фінансової безпеки та управління нею. Для сучасної української економіки характерною є нестабільність та значна залежність від розвитку воєнних дій, у результаті чого компанії зацікавлені в розробці та імплементації фінансових стратегій забезпечення фінансової безпеки, спрямованих у першу чергу на досягнення високих показників захищеності від загроз зовнішнього середовища. Ураховуючи актуальність теми та значну увагу науковців до проблематики дослідження, як мету визначено узагальнення підходів до обліково-аналітичного забезпечення фінансової безпеки компанії в сучасних умовах. При цьому акцент зроблено на стратегічних підходах до забезпечення фінансової безпеки та їх узгодженні з фінансовою стратегією розвитку компанії. Для досягнення мети в процесі проведення дослідження виконані такі завдання: визначено сутність і зміст фінансової безпеки компанії в сучасних умовах; обґрунтовано підхід до визначення рівня фінансової безпеки компанії; узгоджено підходи до управління фінансовою безпекою компанії та стратегією її розвитку. Для досягнення мети в роботі використано метод аналізу ієрархій, який дозволив визначити, що основним пріоритетом сьогодні для українських підприємств є скорочення частки позикового капіталу, оскільки він є досить дорогим, а значна частка позикового капіталу в структурі пасивів підприємства формує загрозу втрати платоспроможності. Крім того, у роботі здійснено побудову стратегічної карти досягнення оптимального рівня фінансової безпеки на основі заходів, визначених як пріоритетні за допомогою методу аналізу ієрархій.