ПРАВОВЕ РЕГУЛЮВАННЯ МЕХАНІЗМУ ЗАСТОСУВАННЯ ТЕХНОЛОГІЇ БЛОКЧЕЙН У СУЧАСНИХ УМОВАХ ЦИФРОВІЗАЦІЇ ЕКОНОМІКИ УКРАЇНИ - Бліхар, Марія; Ковалів, Мирослав; Вінічук, Марія; Кащук, Мар’яна; Гапчич, Віталій (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2023)
Метою статті є дослідження теоретичних засад та практичних аспектів правового регулювання механізму застосування технології блокчейн у сучасних умовах цифровізації економіки України. Результати проведеного дослідження дають підстави констатувати, що правове регулювання механізму застосування технології блокчейн у сучасних умовах цифровізації економіки України є надто слабким та потребує перегляду й удосконалення. У статті визначено сутність технології блокчейн, яка ідентифікується як децентралізована база даних, що сформована учасниками та забезпечує умови попередження й унеможливлення вчинення дій щодо фальсифікації даних завдяки їх хронологічному запису та публічному підтвердженню зі сторони всіх членів мережі транзакцій. На підставі детального дослідження окресленої проблематики виявлено вагомі проблемні аспекти використання технології блокчейн на глобальному, національному та регіональному рівнях, найбільш гострою серед яких на сучасному етапі є недосконалість правового механізму застосування технології блокчейн у сучасних умовах цифровізації економіки. Результатами емпіричних досліджень доведено залежність розвитку технології блокчейн від рівня розвитку країни та стану процесу цифровізації національної економіки. Установлено, що найвища питома вага використання технологій блокчейн в умовах сьогодення спостерігається в США (40%) та Великобританії (17%). Із метою вирішення проблемних питань запропоновано основні напрями вдосконалення правового регулювання механізму застосування технології блокчейн в Україні, серед яких обґрунтовано необхідність розроблення й прийняття Закону України «Про віртуальні активи», а також потреба імплементації міжнародного та європейського права у сфері цифровізації й регулювання розвитку цифрових технологій у національне законодавство України.