ІНВЕСТУВАННЯ СФЕРИ КУЛЬТУРИ В УКРАЇНІ: ДЖЕРЕЛА ТА ОСОБЛИВОСТІ - Сторонянська, Ірина; Кіналь, Надія (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2023)
У статті визначено сферу культури як таку, що сприяє розвиткові критичного мислення, пошуку творчих рішень, а також ефективній комунікації та самовираженню як важливому компоненту середовища, у якому формується й розвивається особистість. Зазначено, що інвестиції у сферу культури можуть сприяти покращенню якості навколишнього середовища та підвищенню рівня життя населення, тому досліджується розвиток та особливості інвестування у сферу культури в Україні й пропонується збільшення інвестицій у сферу культури як основи побудови успішної країни. Вивчено статистику капітальних інвестицій у сферу культури за даними Державної служби статистики України. Детально розглянуто надходження капітальних інвестицій у сферу культури за джерелами фінансування за видами економічної класифікації за 2021 рік. Проаналізовано значення приватних інвестицій у функціонуванні сфери культури та порівняно залучення приватних інвестицій, спрямованих на фінансування діяльності у сфері спорту, відпочинку та розваг, із залученням інвестицій у фінансування бібліотек, архівів, музеїв та інших закладів культури. Досліджено фінансові механізми забезпечення сфери культури в Україні та країнах Європи, зокрема звернено увагу на декілька основних механізмів залучення інвестицій до Європейського Союзу. Зроблено висновок, що культура є одним із секторів економіки, де креативні індустрії сприяють упровадженню нових технологій, що призводить до економічного зростання, тому необхідно вдосконалити нормативно-правову базу, що сприятиме розвиткові сфери культури, у тому числі залученню інвестицій у галузь.