КОНЦЕПТУАЛЬНИЙ ПІДХІД ДО ФОРМУВАННЯ КРЕАТИВНОГО ПОТЕНЦІАЛУ ІННОВАЦІЙНОГО ПІДПРИЄМНИЦТВА - Харчук, Тетяна; Пурденко, Олена; Мельник, Вікторія; Школенко, Оксана; Космідайло, Інна (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2023)
Відповідно до базових положень науки управління, на засадах яких ґрунтується запропонований у статті концептуальний підхід до формування креативного потенціалу інноваційного підприємства, його елементами є мета й завдання, об’єкти й суб’єкти, принципи, функції та підсистеми забезпечення, розгляд яких дозволив виокремити найбільш вагомі управлінські впливи та етапи процесу формування креативного потенціалу підприємств. Теоретико-методологічною основою наукового дослідження стали наукові концепції та теоретичні розробки щодо методик формування й оцінювання креативного потенціалу інноваційних підприємств; інформаційно-аналітичні матеріали. Під час написання статті використовувались методи теоретичного узагальнення, порівняльного аналізу та синтезу. У дослідженні авторами використано системний підхід щодо оцінювання креативного потенціалу працівників інноваційних підприємств та обґрунтовано методику його розрахунку. Метою статті є розробка концептуального підходу до формування креативного потенціалу інноваційного підприємства та обґрунтування методу оцінювання його креативної складової. Для досягнення поставленої мети в статті виконано кілька завдань. Визначено сутність та складові формування креативного потенціалу інноваційного підприємства. Здійснено описову характеристику технології ідентифікації складових креативного потенціалу інноваційного підприємства. Визначено чинники, що впливають на формування креативного потенціалу інноваційного підприємства (соціально-економічні, демографічні та соціально-ментальні). Проаналізовано склад ресурсів, які задіяні в інноваційній діяльності підприємств (фінансові, кадрові, інформаційно-методологічні, матеріально-технічні). Установлено взаємозв’язок між креативною, інтелектуальною та компетентнісною складовими креативного потенціалу інноваційного підприємства. Розроблено методику оцінювання креативності працівників. Запропоновано алгоритм розрахунку відносного коефіцієнта креативного потенціалу працівника. Обґрунтовано, що безпосереднім параметром креативної складової є інтегральний показник біологічної (природної) та соціально-економічної активності людини. Розроблено принципи формування креативного потенціалу інноваційного підприємства (системності, комплексності, гнучкості, ефективності, послідовності, захищеності інноваційного підприємництва від загроз і небезпек зовнішнього, внутрішнього та проєктного середовища). Розглянуто підсистеми забезпечення формування креативного потенціалу інноваційного підприємства (організаційна, методична, кадрова, інформаційна, програмна).