НАПРЯМИ РОЗВИТКУ ЦИФРОВОЇ ЕКОНОМІКИ В УМОВАХ ВОЄННИХ КОНФЛІКТІВ - Данік, Наталія; Рудь, Інна; Симоненко, Олена; Білоусько, Таміла; Цікало, Євген (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2023)
Метою цієї роботи було встановити напрями розвитку цифрової економіки під час воєнних конфліктів на прикладі України. Використана методологія статистичної обробки даних Світового банку та інших офіційних джерел. Розглянуто індекс людського капіталу, індекс готовності мереж, індекс цифрової конкурентоспроможності, індекс інновацій. Також досліджено їхню залежність від глобального індексу миру. Виявлено, що, незважаючи на анексію частини території та повномасштабне вторгнення РФ, цифрова економіка України не знизила свого рівня розвитку, оскільки не знизився рівень готовності мереж порівняно з довоєнним періодом. Також не зазнали змін індекс розвитку людського капіталу та інтенсивність запровадження цифрових технологій в усі сфери життя й галузі виробництва. Виявлено деяке зниження інвестицій у наукові дослідження та винаходи, що може мати в подальшому негативний уплив на розвиток цифрової економіки. Проведене дослідження дозволило окреслити напрями розвитку цифрової економіки під час воєнних конфліктів. До них належать збереження людського капіталу та його розвиток, упровадження інновацій на всіх етапах трудової діяльності; підтримка та швидке відновлення умов, необхідних для цифрової активності. Результати цього дослідження мають теоретичне та практичне значення, оскільки дозволяють розширити методику дослідження розвитку цифрової економіки в екстремальних умовах. Робота має обмеження, зумовлені відсутністю деяких статистичних даних за 2022 рік, викликаною несприятливими умовами для отримання достовірних даних.